Zielona herbata przez wielu bywa uważana za kapryśną i trudną w przygotowaniu. Tkwi w tym ziarenko prawdy – potrzebuje nieco więcej uwagi niż czarna czy czerwona. Trzymając się jednak starej chińskiej zasady, która mówi, że jeśli liście herbaciane dostaną to, czego potrzebują, oddadzą wszystko, co w nich tkwi, zaparzysz doskonały napar. O czym musisz pamiętać, przygotowując zieloną herbatę? Sprawdź nasz wpis!

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • W jakim naczyniu parzyć zieloną herbatę?
  • Jakiej wody i ile suszu używać do parzenia zielonej herbaty?
  • W jakiej temperaturze i jak długo parzyć zieloną herbatę?
  • Czy zieloną herbatę można parzyć wielokrotnie?

W skrócie

Zieloną herbatę należy parzyć w wodzie o temperaturze ok. 70–80°C przez 3–4 minuty (im dłużej, tym bardziej gorzka i mniej pobudzająca się stanie). Na każde 100 ml wody należy wsypać 1 g suszu. Liście zielonej herbaty można parzyć nawet trzykrotnie.

Czego potrzebujesz do parzenia zielonej herbaty?

Odpowiedź wydaje się banalna – oczywiście herbacianych liści, naczynia i wody. Jeśli jednak chcesz wydobyć z suszu głęboki smak i piękny aromat, musisz zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów.

W sklepach, zwłaszcza tych specjalistycznych, znajdziesz mnóstwo gatunków zielonej herbaty – od słodkawej Genmaichy, przez niezwykle delikatną White Monkey, aż po klasyczną Chun Mee o lekko korzennym aromacie. Eksperymentuj więc z różnymi smakami i metodą prób i błędów wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada. Kiedy już znajdziesz swój ideał, pamiętaj o właściwym przechowywaniu suszu – wsyp liście do szczelnie zamykanego pojemnika i umieść go w suchym, zacienionym, osłoniętym przed intensywnym zapachami miejscu (czyli nie na blacie, ale wewnątrz kuchennej szafki). Dzięki temu herbata nie zwietrzeje i nie straci swojego smaku oraz aromatu.

Naczynia do parzenia zielonej herbaty

W czym parzyć zieloną herbatę? Ponieważ jej liście potrzebują sporo miejsca, aby w pełni się rozwinąć, najlepiej sprawdzi się czajnik lub dzbanek – dzięki temu, że susz swobodnie wchłonie wodę, odda wszystkie witaminy, minerały i aromaty, a smak naparu stanie się głębszy. Z naczynia tego typu przelej następnie przygotowany napój do filiżanek lub kubków, oddzielając liście za pomocą sitka o drobnych oczkach.

Jeśli najczęściej przygotowujesz zieloną herbatę dla jednej osoby, uzupełnij wyposażenie swojej kuchni o zaparzacz. To przydatny gadżet – wsypuje się do niego niewielką ilość suszu, a po zaparzeniu wygodnie wyciąga z kubka czy filiżanki. Możesz również parzyć herbatę w jednym kubku, a następnie przelać ją, odcedzając przez sitko, do drugiego, koniecznie ogrzanego wrzątkiem. W ten sposób uzyskasz napar o najgłębszym aromacie, ponieważ liście będą miały wystarczająco dużo miejsca, by swobodnie się rozwinąć.

Niezależnie jednak od tego, czy zazwyczaj używasz dzbanka, czy ulubionego kubka, zawsze wybieraj naczynia wykonane z ceramiki, porcelany albo szkła. Materiały te, w przeciwieństwie do metalu i plastiku, nie zmieniają smaku i aromatu herbaty.

Woda – z kranu, mineralna, źródlana?

Na smak i aromat herbaty wpływa nie tylko jakość suszu, ale też jakość wody, w której się ją parzy. Jeśli woda zawiera dużo minerałów, takich jak magnez czy wapń, smak naparu może się zmienić. Najlepsze efekty uzyskasz, używając przefiltrowanej wody z kranu albo niskozmineralizowanej wody z butelki.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Wstępne przygotowania za nami, czas na konkrety. Zielona herbata nie lubi wrzątku i zbyt długiego czasu parzenia – pod wpływem tych dwóch czynników staje się gorzka i cierpka. Przedstawione niżej wartości traktuj jednak jak wskazówki, a nie zasady, których musisz sztywno się trzymać. Podobnie jak z gatunkiem herbaty, eksperymentuj z temperaturą i czasem parzenia, aż znajdziesz najlepszy dla siebie sposób przygotowania naparu.

Ilość suszu: łyżeczka na filiżankę, półtorej łyżeczki na kubek (ok. 2 g)

Informację o tym, ile suszu użyć do parzenia, znajdziesz na opakowaniu wybranej herbaty. Liście różnych odmian niekiedy znacznie różnią się wielkością i stopniem zwinięcia, dlatego najlepszym sposobem odmierzania ich ilości jest ważenie. Idealna proporcja to 1 g suszu na 100 ml wody. Jeśli przygotowujesz napar w kubku lub filiżance, użyj 1–1,5 łyżeczki. Jeśli w dzbanku – wsyp dodatkową łyżeczkę.

Temperatura wody: 70–80°C

Zieloną herbatę parzy się w wodzie o temperaturze ok. 70–80°C. Jeśli nie masz specjalnego termometru do określania temperatury wrzątku, wykorzystaj… zegarek. Kiedy woda się zagotuje, odczekaj mniej więcej 15 minut – po tym czasie jej temperatura spadnie do ok. 75°C.

Jeśli nie chcesz czekać albo obawiasz się, że zapomnisz o stygnącej wodzie, użyj metody „przelewowej”. Wlej wrzątek do kubka – kontakt z zimnym naczyniem obniży jego temperaturę o ok. 10°C. Ponieważ jednak taka woda jest wciąż za ciepła dla zielonej herbaty, przelej ją do innego naczynia, w którym jeszcze trochę się wychłodzi. Aby wydobyć z liści głębię smaku, na koniec ponownie wlej ją do pierwszego, już ogrzanego kubka i to w nim zaparz susz.

Dlaczego zielona herbata smakuje gorzej, kiedy zalewa się ją wrzątkiem? Dzieje się tak dlatego, że wysoka temperatura rozpuszcza zawarte w niej polifenole, które odpowiadają za gorzki, cierpki posmak.

Czas parzenia: 2–3 minuty

Po zalaniu suszu wrzątkiem przykryj kubek pokrywką albo spodeczkiem od filiżanki czy małym talerzykiem, aby napar zbyt mocno się nie ostudził. W zależności od tego, jak długo będziesz parzyć zieloną herbatę, uzyskasz napój pobudzający albo uspokajający. Jeśli potrzebujesz pobudzenia, liście wyjmij po 2–3 minutach. Po upływie tego czasu teina, która działa energetyzująco, zostaje zneutralizowana przez garbniki, a z suszu wydziela się teanina o właściwościach relaksujących. Wraz z wydłużaniem czasu parzenia zielona herbata nabiera jednak goryczy – po 6–7 minutach staje się nieprzyjemnie cierpka.

Ile razy można parzyć zieloną herbatę?

Liście zielonej herbaty możesz parzyć nawet trzykrotnie. Za każdym razem uzyskasz inne walory smakowe (niektórzy smakosze twierdzą, że najlepiej smakuje napar z trzeciego parzenia) i coraz bardziej relaksujący napój.

Przygotowanie zielonej herbaty wymaga odrobinę cierpliwości i dbałości o szczegóły. Przestrzegając tych kilku prostych zasad, uzyskasz jednak napar o głębokim smaku i wyjątkowym aromacie. Jeśli choć raz spróbujesz herbaty przygotowanej w ten sposób, nie wrócisz do prostego zalewania suszu wrzątkiem – gwarantujemy!

Szukasz naczyń do parzenia herbaty? Zajrzyj na home-sklep.pl – znajdziesz u nas wszystko, czego potrzebujesz, aby uzyskać najpyszniejszy napar z każdego gatunku herbacianych liści.

Więcej o sztuce parzenia herbaty piszemy na naszym blogu:

W czym parzyć herbatę?

Jak podawać herbatę?

Źródło zdjęć: home-sklep.pl, shutterstock.com, unsplash.com