W krajach Orientu od setek lat celebrowano przyrządzanie i picie herbaty. Choć w naszej kulturze tradycja ta nie jest równie głęboko zakorzeniona i nie wymaga tak skomplikowanego ceremoniału, to jednak chętnie poddajemy się herbacianej magii. Przez tych parę wieków, odkąd towarzyszy nam ów niezwykły napój, stworzyliśmy własne rytuały, a herbata stała się nieodłącznym elementem naszego życia. Jak podawać ją elegancko i w europejskim stylu? Sprawdź wszystko, co powinnaś wiedzieć, zanim zaprosisz gości na popołudniowe spotkanie przy filiżance tego aromatycznego naparu.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Gdzie i kiedy podawać herbatę?
  • Co powinno znaleźć się na stoliku herbacianym?
  • Dlaczego herbatę podaje się w filiżance?
  • Jaki gatunek herbaty wypada zaproponować gościom?

W skrócie

W domowym zaciszu herbatę pijasz zwykle w kubku, przykryta grubym kocem. Jednak doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że wyrafinowane przyjęcie wymaga odpowiedniejszej oprawy: niezbędne jest odpowiednie miejsce oraz serwis. Zresztą nawet podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi perfekcyjna pani domu chce zadbać o nastrój – i wystrój – który pozwoli gościom odprężyć się i zrelaksować. Elegancko podana herbata z pewnością temu sprzyja! Ponadto zaserwowanie tego wyjątkowego napoju zgodnie ze sztuką pozwoli wydobyć jego najgłębszy smak i aromat.

Właściwy czas i miejsce

Herbatę zwykle podaje się po obiedzie, choć oczywiście można pić ją również do posiłku. Jeśli jest to element dłuższego spotkania, warto zaproponować gościom odejście od stołu jadalnego i przejście do salonu czy też na taras, gdzie będzie można delektować się smakiem napoju w atmosferze spokoju i relaksu.



Jak podawać?

Etykieta nie przewiduje podawania herbaty ekspresowej. Na wytwornym przyjęciu powinna pojawić się herbata liściasta, oczywiście parzona za pomocą specjalnego siteczka w czajniczku – najlepiej z podgrzewaczem, który zapobiegnie ostygnięciu. Jednak w gronie przyjaciół czy na nieformalnym rodzinnym spotkaniu, kiedy możesz pozwolić sobie na większą swobodę, podanie herbaty w torebkach nie zostanie zinterpretowane jako faux pas. Najlepiej w takim wypadku zaserwować osobno wrzątek w filiżance i talerzyk z torebką do zaparzenia, aby gość mógł sam zdecydować, na jak mocny napar ma ochotę.

Do herbaty liściastej, parzonej w czajniczku, warto podać również dodatkowy dzbanek z gorącą wodą, na wypadek gdyby uczestnicy przyjęcia chcieli rozcieńczyć esencję.

Jeśli to Ty dolewasz gościom naparu lub gorącej wody, podchodź zawsze z ich prawej strony. Z kolei przynosząc napełnione już filiżanki, podawaj je od strony lewej. Herbaciany savoire-vivre wymaga przyniesienia ich do stołu na tacy, eksponującej uroki zastawy.

W kubku czy w filiżance?

Do picia herbaty najlepiej nadaje się rzecz jasna filiżanka z cienkiej porcelany, rozszerzana u góry. Takie naczynie sprzyja wydobyciu aromatu z herbaty, a przy tym prezentuje się z klasą. Czarkę zawsze stawiaj na spodeczku, kładąc obok niej łyżeczkę do pomieszania.

Dodatki

Nie zapomnij o postawieniu na stole dopasowanej do pozostałych elementów serwisu cukiernicy, do której goście będą mogli swobodnie sięgać. W cukiernicy powinna znaleźć się łyżeczka do nasypywania lub szczypczyki, jeśli cukier jest w kostkach.

Jeżeli decydujesz się na inne dodatki, takie jak konfitury, soki czy miód, podaj je na spodkach lub w niewielkich miseczkach, koniecznie z dodatkową łyżeczką lub drewnianym nabierakiem do nakładania. Z kolei cytrynę zawsze podawaj obraną i pokrojoną w niewielkie kawałeczki – plasterki, łódeczki – z wbitą wykałaczką, aby ułatwić podnoszenie jej z talerzyka. Do czarnej herbaty można również zaproponować gościom mleko. Najlepszym naczyniem na nie będzie dzbanuszek.

Gatunek nie bez znaczenia

Gdy podajesz herbatę do posiłku, możesz postąpić podobnie, jak z winem, dobierając jej gatunek do rodzaju poczęstunku. Na przykład Earl Grey doskonale podkreśla smak ostrych serów, nadaje się również do dziczyzny. Aromat wołowiny lub cielęciny wydobędzie herbata biała. Pikantne potrawy łagodzi herbata zielona, która doskonale komponuje się również z rybami. W przypadku owoców morza bez obaw możesz zastąpić ją także herbatą czarną. Z kolei do drobiu najlepiej nadaje się herbata jaśminowa. Susze owocowe oraz z nutą przypraw korzennych i wanilii sprawdzą się podczas deseru. Natomiast pół godziny po posiłku warto podać herbatę czerwoną bądź też napar ziołowy, wspomagające trawienie.

Herbata to napój nie tylko na zimę. Latem możesz podawać ją mocno schłodzoną w szklanym dzbanku, na przykład z dodatkiem soku owocowego, cytryny lub mięty. Doskonale ugasi pragnienie.

Aby ułatwić gościom podjęcie decyzji, warto zaopatrzyć się w wygodną skrzyneczkę. Dzięki niej – zamiast recytować długą listę możliwości – wyeksponujesz dostępne gatunki herbat, a każdy z uczestników przyjęcia będzie mógł sięgnąć po smak, który wyda mu się interesujący.


Wspólne picie herbaty to nie tylko sposób zaspokojenia pragnienia. To moment spotkania i celebrowania tych ważnych i tych codziennych okazji. Warto nadać mu piękną oprawę. Z home-sklep.pl zrobisz to bez trudu. Skorzystaj z naszej oferty i skompletuj zastawę, która zachwyci Twoich gości!


Źródło zdjęć: shutterstock.com