Dobra organizacja kuchni ułatwia przygotowywanie posiłków i utrzymanie czystości w pomieszczeniu. Nie jest to niestety łatwe zadanie, bo w szafkach i szufladach musi się zmieścić cała masa rzeczy. Gdzie najlepiej schować garnki, a gdzie sztućce, kasze i cukier? W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak ułożyć rzeczy w kuchni, aby niezbędne akcesoria i produkty spożywcze były zawsze pod ręką!
Czego dowiesz się z tego wpisu?
- Jakie strefy powinny się znaleźć w każdej kuchni?
- Jak rozplanować rzeczy w kuchni?
- Gdzie trzymać szklanki i kubki, a gdzie produkty sypkie i garnki?
W skrócie
Jak ułożyć rzeczy w kuchni? Naczynia i akcesoria, z których korzystamy na co dzień (sztućce, szklanki i kubki, talerze, garnki i podstawowe produkty spożywcze) powinny być zawsze pod ręką. Z kolei rzeczy, po które sięgamy rzadko, można schować w słabiej dostępnym miejscu – w wysoko umieszczonej szafce czy głębokiej szufladzie.
Jak rozplanować rzeczy w kuchni? 5 stref funkcjonalnych
O tym, jak poukładać rzeczy w kuchni, warto myśleć już na etapie jej projektowania. Odpowiedni rozkład mebli w pomieszczeniu ułatwi gotowanie i utrzymanie porządku. W każdej kuchni, niezależnie od wielkości, powinno się znaleźć 5 stref funkcjonalnych:
- strefa przygotowywania z blatem roboczym,
- strefa gotowania z kuchenką,
- strefa zmywania ze zlewem i zmywarką,
- strefa przechowywania, w której przechowywane będą sztućce, garnki i inne akcesoria kuchenne,
- strefa zapasów z lodówką oraz szafkami i szufladami na suche produkty spożywcze.
Różnej wielkości szafki i szuflady będą potrzebne w praktycznie każdej z nich. W mniejszym pomieszczeniu można dodatkowo zagospodarować ściany, np. wieszając na nich półki, koszyki czy listwy magnetyczne. Podczas organizacji kuchni warto się kierować jedną zasadą: rzeczy, z których korzystamy często, należy umieścić w łatwo dostępnym miejscu, a te rzadziej potrzebne – dalej, głębiej lub wyżej.
Zestaw 4 pojemników na przyprawy na stojaku | Pojemnik ceramiczny na herbatę | Pojemnik ceramiczny na mąkę | Pojemnik na sól Bolesławiec
Co gdzie trzymać w kuchni?
Poniżej podpowiadamy, jak ułożyć rzeczy w kuchni. Nasze rady sprawdzą się w większości przypadków, ale warto na nie spojrzeć przez pryzmat własnych nawyków. W razie potrzeby polecamy wprowadzić drobne modyfikacje, bo z wieloletnimi przyzwyczajeniami trudno wygrać!
Sztućce i akcesoria kuchenne
Do przechowywania sztućców najlepiej nadają się płytkie szuflady znajdujące się tuż pod blatem. W pobliżu blatu roboczego warto umieścić stojak lub listwę magnetyczną na noże, aby zawsze były pod ręką. Rzadziej używane akcesoria, jak chochle, łopatki, drobne AGD czy trzepaczki można umieścić w niższych szufladach. Z kolei sprzęty i akcesoria, po które sięgamy kilka razy do roku, np. drylownicę do wiśni czy blachę w kształcie choinki, najlepiej schować w wyżej umieszczonych szafkach. Warto pomyśleć o organizerach do szuflad, które ułatwiają utrzymanie porządku.
Garnki, patelnie i inne naczynia do gotowania
Jako że korzystamy z nich dość często, podstawowe patelnie i garnki powinny znajdować się w pobliżu kuchenki. Zajmują one sporo miejsca i mogą być ciężkie, więc najlepiej trzymać je w głębszych szufladach i szafkach dolnej części zabudowy kuchennej. Problematyczne w przechowywaniu bywają pokrywki. Na szczęście można je umieścić na specjalnym stojaku lub uchwycie montowanym na wewnętrznej stronie drzwiczek szafki.
Talerze, szklanki i kubki
Szklanki i kubki najlepiej umieścić w pobliżu kuchenki lub czajnika elektrycznego. Można trzymać je w szafce wiszącej, ale niezbyt wysoko, podobnie zresztą jak talerze. Są to naczynia, z których korzystamy często i powinny być zawsze pod ręką!
Przyprawy
Przyprawy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych słoiczkach lub pojemnikach, aby jak najdłużej zachowały swoje walory smakowe. Te rzadziej stosowane najlepiej trzymać w szafce lub szufladzie, ale podstawowe przyprawy powinny się znaleźć blisko strefy roboczej. Jeśli jest na to miejsce, stojak z przyprawami oraz solnicę można postawić na blacie roboczym. W mniejszej kuchni świetnie sprawdzi się wąski koszyk do powieszenia na ścianie, w którym można ustawić wybrane słoiczki. Dla porządku warto je opisać lub postawić na serię odpowiednio oznaczonych pojemników, jak np. te z Mieroszowa.
Produkty sypkie i żywność
Jak ułożyć rzeczy w kuchni? Kaszę, cukier, mąkę, makaron, ryż i inne produkty sypkie najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach i pojemnikach kuchennych. W ten sposób dłużej zachowają świeżość i nie będzie mieć do nich dostępu wilgoć czy mole spożywcze. Świetnie sprawdzą się zarówno szklane słoje, jak i odpowiednio oznaczone pojemniki ceramiczne, np. pięknie zdobione z Mieroszowa. Można je umieścić w płytkiej, pionowej szafce, głębokiej szufladzie lub nawet wyeksponować na blacie. Chleb najlepiej trzymać w koszyku lub chlebaku w pobliżu blatu, na którym przygotowujemy kanapki. Z kolei niewymagające przechowywania w lodówce owoce i warzywa można umieścić w ozdobnej misie lub koszyku.
Koszyk wiklinowy z serwetką na chleb | Kosz w kształcie misy | Chlebak do nowoczesnej kuchni
Środki czystości i kosze na odpadki
Pojemniki do segregacji odpadów najlepiej umieścić w szufladzie pod zlewem w strefie zmywania. Będzie to również dobre miejsce na przechowywanie środków czystości, oczywiście pod warunkiem, że w domu nie ma małych dzieci. Jeśli w szufladzie jest wystarczająco dużo miejsca, warto pomyśleć również o haczykach czy koszach na zmiotkę i szufelkę, tabletki do zmywarki czy worki na śmieci.Wiesz już, co gdzie trzymać w kuchni, więc pora na porządki. Jeśli brakuje Ci pojemników do przechowywania żywności lub planujesz zakup nowych sztućców czy talerzy, koniecznie odwiedź home-sklep.pl.
Sprawdź także:
Jak przechowywać chleb i bułki, aby pozostały świeże na dłużej?
Jak przechowywać przyprawy?Zdjęcia: home-sklep.pl, unsplash.com