Aromatyczne przyprawy i zioła to przepis na smaczne i pięknie pachnące potrawy. W jaki sposób je przechowywać, aby na długo zachowały swoją świeżość, a przy okazji były wygodne w użyciu? Mamy na to kilka pomysłów!
Czego dowiesz się z tego wpisu?
- Dlaczego odpowiednie przechowywanie przypraw jest takie ważne?
- Jakie pojemniki wybrać – szklane, ceramiczne czy plastikowe?
- Jak poprawić funkcjonalność kuchni?
W skrócie
Zioła i przyprawy na długo zachowują swój smak i aromat pod warunkiem, że przechowywane są w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Sypkie produkty umieszczone w specjalnych pojemnikach na żywność nie tylko utrzymują swoje właściwości, ale także stanowią oryginalną ozdobę kuchni.Sekret przypraw
Przyprawy to skarb każdej kuchni. Wzbogacają potrawy o niepowtarzalny smak i zapach. Musisz jednak zwrócić uwagę, w jaki sposób je przechowujesz, ponieważ gdy wietrzeją, tracą swoje właściwości i aromat. Czynniki zewnętrzne, takie jak wilgoć czy światło słoneczne, skracają okres ich przydatności, dlatego dlatego należy umieszczać je w specjalnych, szczelnych pojemnikach, które umożliwiają wygodne korzystanie z nich i pomagają zachować porządek.Rodzaje pojemników na przyprawy
Ceramiczne, szklane lub metalowe pojemniki do przechowywania przypraw to praktyczne rozwiązanie, które usprawni korzystanie z sypkich produktów podczas gotowania. Wybór odpowiedniego opakowania zależy przede wszystkim od zastosowania i miejsca, w jakim chcesz je trzymać.Szklane pojemniki na przyprawy
Pojemniki szklane przeznaczone są głównie do szafek i szuflad, ponieważ nie chronią przypraw przed światłem słonecznym. Jeśli chcesz ustawić je na blacie czy otwartej półce, najlepiej umieść w nich inne sypkie produkty, takie jak makaron, cukier czy kaszę. Uzyskasz w ten sposób ciekawą ozdobę do kuchni, a jednocześnie będziesz miał pewność, że żywność nie straci jakości.W zależności od gustu możesz wybrać słoiki gładkie, przezroczyste lub z dekoracyjną naklejką. W ostatnim czasie popularność zdobywają pojemniki z nazwami przypraw – jest to bardzo praktyczne podczas gotowania. Styl opakowania wyznacza najczęściej wieczko. Drewniane przykrywki nadają skandynawski wygląd, metalowe zakrętki – nowoczesny, a szklane z gumką w stylu retro zapewniają maksymalną szczelność. Można je kupić pojedynczo lub w zestawach po trzy sztuki.
Pojemniki ceramiczne
Ceramiczne i porcelanowe pojemniki, <pięknie zdobione ręcznie malowanymi motywami to idealna dekoracja kuchni i spiżarni. Pasują do rustykalnych, wiejskich i eklektycznych wnętrz, a te gładkie i minimalistyczne – do nowoczesnych i glamour. Doskonale sprawdzają się do przechowywania sypkich produktów spożywczych, ponieważ nie przepuszczają światła ani wilgoci. Są nieco cięższe niż pozostałe opakowania, ale na tyle poręczne, że korzystanie z nich nie powinno sprawiać większego kłopotu. Napisy „kawa”, „sól” czy „mąka” na pojemnikach nie tylko ciekawie wyglądają, ale też nadają im funkcjonalny i praktyczny charakter.
Pojemniki plastikowe
Plastikowe pojemniki są lekkie, szczelne i poręczne, a specjalne wieczka z małymi otworami, pozwalają ostrożnie dozować ilość przypraw wrzucaną do garnka czy na talerz. Doskonale sprawdzą się również do mrożenia ziół. Świeżość i aromat liści zerwanych latem w ogrodzie możemy bez przeszkód zachować aż do zimy. Pod wpływem niskiej temperatury mięta, lubczyk czy koper zachowują swoje właściwości smakowe i zapachowe, które z pewnością wzbogacą posiłek. Jedyną wadą plastikowych opakowań jest podatność na przebarwienia, dlatego najlepiej nie przechowywać w nich takich przypraw, jak suszona papryka, curry czy kurkuma.
Półki na pojemniki z przyprawami
Praktycznym i designerskim rozwiązaniem są specjalne półki i obrotowe stojaki na zioła i przyprawy. Możesz postawić je na blacie lub zawiesić na ścianie, dzięki czemu uzyskasz szybki dostęp do produktów i porządek w słoiczkach. Przyprawniki najczęściej wykonane są z drewna lub metalu i stanowią również ozdobę kuchni. W sklepach znajdziesz zestawy przypraw z dołączonym już stojakiem. Część z nich zawiera pojemniki z młynkiem, aby pieprz czy sól mogły być mielone bezpośrednio przed dodaniem do potrawy – pozwala to wydobyć z nich jeszcze intensywniejszy aromat i smak.
Ładne i praktyczne
Pojemniki na przyprawy od dawna nie pełnią jedynie praktycznej funkcji. Różnorodność kształtów, kolorów i materiałów pozwala dopasować praktyczne opakowanie do każdej kuchni i uzyskać oryginalną dekorację. Ich budowa i materiał zapewniają szczelność, dzięki czemu przechowywane przyprawy na długo zachowują swoją świeżość.
Zestawy ręcznie malowanych pojemników na produkty spożywcze z ciekawymi motywami, idealnie sprawdzą się jako upominek na wiele okazji. Na home-sklep.pl znajdziesz całe zastawy stołowe, zachowane w jednakowym stylu, dzięki czemu do naczyń na przyprawy możesz dobrać między innymi: solniczki i pieprzniczki, cukiernice, mleczniki czy dzbanki. Stworzą one spójną całość i nadadzą kuchni niepowtarzalny styl.
Sprawdź także:
7 pomysłów na wyjątkowy prezent dla perfekcyjnej pani domu
Idealna zastawa stołowa – jak ją skompletować?
Źródło zdjęć: home-sklep.pl, shutterstock.com, unsplash.com