Chleb gości na naszych stołach podczas większości posiłków. Najbardziej lubimy, gdy jest świeży, pachnący i chrupiący. Niestety, nawet pieczywo z najlepszej piekarni szybko traci walory smakowe, jeśli jest niewłaściwie przechowywane. Co gorsza, może też szybko wysychać lub pleśnieć, a wtedy trzeba je po prostu wyrzucić. Zastanawiasz się, jak najlepiej przechowywać chleb, aby dłużej cieszyć się idealnym smakiem i marnować mniej jedzenia? Odpowiedź znajdziesz w naszym dzisiejszym artykule!

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Dlaczego nie należy przechowywać pieczywa w woreczku foliowym?
  • Jak przechowywały chleb nasze babcie?
  • Jak przechowywać upieczony chleb w chlebaku?

W skrócie

Pieczywa nie należy trzymać w foliowych woreczkach, które nie zapewniają odpowiedniego przepływu powietrza. Chleb najlepiej przechowywać w specjalnym chlebaku postawionym w suchym, nienasłonecznionym miejscu o temperaturze pokojowej. Aby bochenek maksymalnie długo zachował świeżość, warto go dodatkowo owinąć lnianą szmatką, jak robiły to nasze babcie.

Jak przechowywać chleb? Unikaj foliowych woreczków i lodówki

Zanim odpowiemy na pytanie, jak przechowywać chleb, zastanówmy się, jakie błędy popełnia w tej kwestii większość z nas. Często trzymamy pieczywo w woreczku foliowym, w którym przynieśliśmy go ze sklepu lub piekarni. Tego typu opakowania nie przepuszczają jednak powietrza, więc w ich wnętrzu gromadzi się wilgoć. Z jej powodu skórka przestaje być chrupiąca i może zacząć rozwijać się pleśń. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem (choć nie idealnym) są więc torebki papierowe. Woreczek foliowy i chleb to dobre połączenie tylko w jednym przypadku – mrożenia. Jest to jeden z najlepszych sposobów przechowywania nadmiaru pieczywa i to bez utraty walorów smakowych. W zamrażalniku chleb można trzymać nawet przez trzy miesiące! Nie oznacza to jednak, że pieczywo dłużej utrzyma świeżość, jeśli włożymy je do lodówki. Zbyt niska temperatura sprawi, że szybko stanie się zbite i twarde.

Jak przechowywać chleb – chlebaki metalowe

Metalowy czarny chlebak Diamond | Metalowy czarny chleb Samuel

Jak przechowywać upieczony chleb?

Chleb należy trzymać w suchym miejscu o temperaturze pokojowej (18–22 stopnie). Nasze babcie najczęściej zawijały go w lnianą szmatkę. Materiał ten zapewnia optymalny przepływ powietrza i odprowadza nadmiar wilgoci z chleba, zatrzymując jej napływ z zewnątrz. Chleb na długo zachowuje więc chrupkość skórki i fantastyczny smak. Lniana szmatka to najlepszy sposób przechowywania chleba, jeśli w kuchni brakuje miejsca na odpowiedni pojemnik, więc pieczywo trzymamy na blacie czy w szafce.

W większości polskich domów chleb przechowuje się jednak w specjalnych chlebakach, które często stanowią efektowną ozdobę kuchni. Jest to dobre rozwiązanie, pod warunkiem że pieczywo wyjmiemy wcześniej z foliowego woreczka. W sklepach dostępne są pojemniki wykonane z najróżniejszych materiałów – drewniane, bambusowe, ceramiczne czy metalowe. Warto wybrać chlebak, który zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. W przypadku drewna gwarantuje ją sam materiał, ale modele metalowe i ceramiczne powinny mieć odpowiednie otwory wentylacyjne.

Chlebaki

Biały chlebak z miedzianymi detalami Maestro | Biały chlebak Sandy z tłoczeniami i złotymi detalami marki Mondex

Jak przechowywać chleb w chlebaku?

Co zrobić, aby pieczywo w chlebaku, jak najdłużej zachowało swoje walory smakowe? Świeży, niepokrojony chleb należy wkładać do pojemnika luzem, a najlepiej zawinięty w lniany woreczek czy szmatkę. Wnętrze chlebaka trzeba regularnie myć odpowiednim detergentem lub mieszanką wody i octu. Zbierające się na jego ściankach bakterie mogą przyspieszać proces psucia się pieczywa i mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Warto też pamiętać, że pojemnik na chleb nie powinien stać blisko kaloryfera i kuchenki ani w nasłonecznionym miejscu. Wysoka temperatura spowoduje szybsze wysychanie pieczywa. Aby chleb na dłużej zachował świeżość, do chlebaka można włożyć kawałek jabłka. Owoc zapewni optymalną wilgotność powietrza i opóźni proces czerstwienia.

Jak przechowywać chleb – chlebaki Mondex

Metalowe chlebaki Mondex do nowoczesnej kuchni: biało-czarny, szaro-czarny, czarny

Stylowe chlebaki do Twojej kuchni na home-sklep.pl

Na home-sklep.pl znajdziesz szeroki wybór nowoczesnych chlebaków, które pozwolą Ci dłużej cieszyć się świeżym pieczywem i staną się efektowną ozdobą Twojej kuchni. Pojemniki na chleb Diamond marki Mondex to klasyczna forma w nowoczesnym wydaniu. Mają czarny korpus i przesuwną pokrywę, która jest zdobiona tłoczeniami w kształcie rombów. Do wyboru są trzy uniwersalne kolory: biały, czarny lub srebrny. Podobne efektowne tłoczenia zdobią prostokątny chlebak Diamond marki Cookini, który ma uchylne wieko na zawiasach. Kolejna ciekawa propozycja od Cookini to czarny pojemnik Samuel z uchylną pokrywą, który został ozdobiony tłoczeniami w kształcie plastra miodu i minimalistycznym napisem. Wszystkie powyższe modele mają otwory wentylacyjne, które zapewniają optymalną cyrkulację powietrza.

Wiesz już, jak przechowywać chleb, więc pora zaopatrzyć się w odpowiedni chlebak. Wszystkie powyższe propozycje i inne pojemniki na pieczywo znajdziesz na home-sklep.pl.

Zdjęcia: home-sklep.pl, unsplash.com