Porcelana z Chin jest ceniona na całym świecie za jakość, delikatność i subtelne piękno. Tradycja jej wytwarzania jest długa i niezwykle bogata, a naczynia z „białego złota” są uznawane za jedno z najważniejszych osiągnięć Kraju Środka. Zastanawiasz się, czy warto kupić filiżanki z chińskiej porcelany? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł! Dowiesz się z niego, skąd wziął się ten rodzaj ceramiki i jakie są jego zalety.
Czego dowiesz się z tego wpisu?
- Kiedy wynaleziono chińską porcelanę?
- Co to jest bone china?
- Czy chińskie kubki do herbaty i filiżanka do kawy to dobry zakup?
W skrócie
Chińska porcelana to wyjątkowo szlachetny rodzaj ceramiki, który powstaje z glinki kaolinowej, skalenia i kwarcu. Jest gładka, delikatna, cienka i lekko przepuszcza światło, ale nie można jej odmówić trwałości. Kiedyś chińskie filiżanki do kawy i herbaty osiągały kosmiczne ceny, więc nazywano je białym złotym. Obecnie, dzięki nowoczesnym metodom produkcji, może sobie na nie pozwolić praktycznie każdy.
Skąd się wzięła chińska porcelana?
Porcelana z Chin to szlachetna odmiana ceramiki, która powstaje z glinki kaolinowej, skalenia i kwarcu. Przyjmuje się, że wynaleziono ją w VII w., ale tradycja jej wytwarzania jest znacznie dłuższa. Pierwszym Europejczykiem, który zachwycił się porcelaną z Chin, był Marco Polo. Gdy wykonane z niej wyroby dotarły w końcu na Stary Kontynent, wzbudziły zachwyt. Europejczycy długo głowili się, w jaki sposób uzyskać tak lekki, gładki, delikatny, a jednocześnie trwały materiał. Miał on niewiele wspólnego z ciężką i toporną ceramiką, którą znali do tej pory.
Produkcja filiżanek z chińskiej porcelany jest bardzo skomplikowana i wymaga dużego doświadczenia, więc przez długi czas nie miały one większej konkurencji. Materiał ten uznawano za bardzo luksusowy. Był na tyle drogi, że zyskał miano białego złota. Wartość naczyń była zbliżona do cen tego szlachetnego kruszcu! Dopiero w pierwszej połowie XX w. porcelanowe wyroby stały się dostępne dla mniej zamożnych członków społeczeństwa. Niektóre starsze naczynia są jednak nadal warte majątek. Piętnastowieczna czarka do herbaty została sprzedana w 2014 r. za 112 milionów złotych!
Bone china – brytyjska porcelana z najwyższej półki
Bone China, czyli porcelana kostna, to wyjątkowo szlachetny rodzaj porcelany wywodzący się z Wielkiej Brytanii. Po raz pierwszy udało się ją uzyskać Thomasowi Frye’owi w 1745 r., ale na szerszą skalę zaczęto ją wytwarzać dopiero pod koniec XVIII w. Chińskie filiżanki do herbaty czekały więc ponad 1000 lat na godną siebie konkurencję! Głównymi składnikami bone china pozostają kaolin i skaleń, ale dodaje się do niej również fosforan wapnia — najczęściej pod postacią sproszkowanych kości wołowych. Nietrudno się domyślić, że właśnie stąd wzięła się nazwa bone china.
Produkcja naczyń z porcelany kostnej jest bardzo skomplikowana, gdyż wymaga specjalnych warunków wypalania. Warto się jednak wysilić. Naczynia z bone china są trwalsze, delikatniejsze i bardziej przezroczyste niż tradycyjna porcelana. Najczęściej występują w wersji śnieżnobiałej, ale mogą mieć też kolor beżowy czy kości słoniowej. Ich gładka powierzchnia to idealne tło dla wyszukanych zdobień – złoceń, platynowań czy ręcznie malowanych wzorów. Tradycyjny serwis kawowy w subtelne kwiatuszki, biały komplet do herbaty, kubki z efektownymi ornamentami czy nowoczesna filiżanka z obrazem Pierre’a Dissarda z pewnością zrobią na gościach wrażenie.
Dowiedz się więcej o porcelanie bone china: Co to znaczy bone china i dlaczego warto wybrać tę szlachetną porcelanę kostną?
Współczesna porcelana z Chin – czy warto?
Wiemy już, że tradycyjne chińskie filiżanki do kawy czy herbaty to towar z najwyższej jakości. A co z naczyniami wytwarzanymi obecnie? Mimo że metody produkcji znacząco się zmieniły, współczesna chińska porcelana nadal pozostaje synonimem jakości. W jej przypadku oznaczenie „made in China” jest jak najbardziej wskazane! Chińskie kubki do herbaty, filiżanki czy talerze przyjmują najróżniejsze kształty i zdobienia, niekoniecznie kojarzone z orientem. Dzięki doskonalonym od setek lat metodom produkcji udało się obniżyć koszt jej wytwarzania, a to oznacza, że filiżanki z chińskiej porcelany może mieć dzisiaj praktycznie każdy. Nic więc dziwnego, że wiele europejskich marek decyduje się na produkcję swoich naczyń właśnie w Kraju Środka. Jak w każdym przypadku, podczas zakupów warto jednak zachować zdrowy rozsądek! Kupując chińskie filiżanki do kawy czy herbaty, podobnie zresztą jak każde inne naczynia, polecamy sprawdzić, czy na pewno mają one certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością.
Szukasz wysokiej jakości naczyń z porcelany? Koniecznie odwiedź home-sklep.pl – wszystkie sprzedawane u nas filiżanki, kubki, dzbanki czy inne produkty z porcelany mają odpowiednie certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością i pochodzą od sprawdzonych dostawców.
Zdjęcia: home-sklep.pl, unsplash.com