Nie musisz przez wiele godzin studiować właściwości porcelany, aby wybrać trwałą i szlachetną zastawę stołową. Możesz po prostu zdecydować się na Bone China, o której mówi się, że jest nie tylko wytworna, ale i praktyczna. Wytwarzane z niej naczynia będą przez lata uświetniać małe i duże okazje do świętowania, a także sprawdzą się na co dzień. Przeczytaj nasz wpis do końca i dowiedz się, dlaczego warto sięgnąć po ten rodzaj porcelany.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Z jakich zalet słynie porcelana Bone China?
  • Dlaczego Bone China jest nazywana porcelaną kostną?
  • Jakiej modyfikacji w recepturze doczekała się porcelana Bone China?

W skrócie

Do wytwarzania porcelany Bone China stosuje się popiół kostny, który nie tylko sprawia, że jest ona wyjątkowo odporna na uszkodzenia, lekka i cienka, ale też słynie z niezwykłego odcienia bieli i subtelnego blasku. Receptura porcelany kostnej (jak przyjęło się o niej mówić) wywodzi się z Wielkiej Brytanii, ma sięgającą XVIII wieku tradycję i do dziś jest odtwarzana w najbardziej ekskluzywnych manufakturach.

Królowa porcelany – Bone China

„Białe złoto” – tak zwykli mawiać o porcelanie nie tylko wytrawni koneserzy, ale i skromni kolekcjonerzy. Ich szczególną sympatię zaskarbiła sobie stosunkowo młoda (aż o dziesięć wieków młodsza od chińskiej!), pełna wdzięku, wywodząca się z Wielkiej Brytanii, Bone China. Naczynia z niej produkowane wyróżniają się niezwykłym urokiem i nierzadko stanowią przekazywaną z pokolenia na pokolenie rodzinną pamiątkę. Wysoki poziom bieli i ręczne zdobienia, jakim od zawsze poddawano wyroby z tego rodzaju porcelany, sprawiły, że w krótkim czasie od wynalezienia zagościła ona na brytyjskim dworze królewskim.

Dlaczego warto wybrać porcelanę Bone China?

Bone China, zwana także porcelaną kostną, zachwyci Cię swoimi walorami. Produkowane z niej naczynia uchodzą za najszlachetniejsze, są lekkie i dopracowane w detalach, a dodatkowo odznaczają się pewnym stopniem przejrzystości, który dopełnia ich szlachetny charakter. W końcu jedną z cenionych przez koneserów cech stanowi zdolność porcelany do przepuszczania światła, możliwa głównie dzięki jej cienkości. Choć może się wydawać, że ostatnia właściwość negatywnie wpływa na żywotność zastawy stołowej, Bone China użytkowana zgodnie z przeznaczeniem pod względem trwałości w niczym nie ustępuje masywnej porcelanie. I o ile producent nie zastrzeże inaczej, może być bez przeszkód myta w zmywarce. Swoją wytrzymałość zawdzięcza surowcom i odpowiedniej temperaturze wypalania, która na pewnym etapie produkcji sięga nawet 1200 stopni Celsjusza. Ponadto starannie wyważone proporcje spopielonych wołowych kości, kaolinu i skalenia nadają czystą barwę i odporność najdelikatniejszym detalom. Dodatkowy atut porcelany kostnej stanowi gładka, lśniąca i pozbawiona najdrobniejszych porowatości powierzchnia. Ceniona jest także za możliwy do osiągnięcia śnieżnobiały kolor, powstały w wyniku reakcji związków żelaza z fosforanem wapnia. Bone China może występować również w odcieniu ciepłego beżu lub kości słoniowej, dlatego wśród jej wyrobów każdy znajdzie najlepiej wpisujące się w swój gust.



Porcelana kostna jako przełomowe odkrycie

Porcelana kostna swoją charakterystyczną nazwę zaczerpnęła od angielskich słów „bone” i „china”, oznaczających odpowiednio „kość” i pospolite w Anglii określenie porcelany. Pierwszy człon nie jest tu przypadkowy. W odpowiedzi na społeczne oczekiwania, aby formy użytkowe (w tym elementy zastawy stołowej) były trwałe i pełne zdobień, sławny wówczas artysta Thomas Frye w 1745 roku podjął próbę dodania popiołu kostnego do mieszanki na porcelanę. Miało to uchronić filiżanki i talerze przed pęknięciami i szybkim wyblaknięciem wzoru. Jednak nowa receptura wymagała jeszcze dopracowania i w tym czasie nie odniosła sukcesu komercyjnego. Minęło 50 lat, zanim garncarz Josiaha Spode osiągnął pożądane właściwości porcelany kostnej i rozwinął jej produkcję we własnej manufakturze. Trwałe ornamenty, odporność na ubicia, delikatność i przejrzystość naczyń spopularyzowały Bone China na tyle szybko, że już za życia Josiaha Spode’a II, dziedzica manufaktury, zdobyły sympatię królewskiego dworu.

Rosja drugą ojczyzną porcelany kostnej

Oczywiście produkcja porcelany kostnej nie ograniczała się jedynie do Wielkiej Brytanii. Spode szybko doczekał się konkurencji w innych krajach, a wyroby petersburskiej manufaktury Łomonosow olśniły kunsztem niejednego konesera i poetę. Zdobiona 22-karatowym złotem i kobaltem porcelana doczekała się najpiękniejszych w historii recenzji, z których najbardziej wymowną stanowią słowa: „Białe złoto Północnej Palmiry. Bielą podobna do nefrytu, delikatnością do papieru, blaskiem do lustra, dźwiękiem do cymbałków”.

Czym jest New Bone China?

Bone China z uwagi na wiodący składnik jest najbardziej ekskluzywna i najdroższa w produkcji, dlatego współcześnie jej oryginalna receptura jest odtwarzana tylko w nielicznych manufakturach. Dziś wiernie trzyma się jej angielska marka Royal Doulton, francuska Miksa czy amerykański Lenox. Natomiast większość zakładów produkcyjnych coraz chętniej zastępuje popiół kostny z chemicznymi kompozycjami. Dzięki temu porcelana kostna doczekała się tańszego, a zarazem przyjaznego weganom odpowiednika – New Bone China – który przejrzystością i estetyką wzorowo dorównuje swojemu pierwowzorowi.


Szukasz eleganckiej zastawy stołowej, która nie tylko posłuży latami, ale i będzie ozdobą domu? Odwiedź home-sklep.pl i podaruj sobie prezent idealny!

Źródło zdjęć: pexels.com.