Jeśli zaczynasz lub kończysz dzień z kubkiem zielonej herbaty, możesz sobie pogratulować – tą drobną przyjemnością dbasz o swoje zdrowie. Jeśli nie, zaraz dowiesz się, dlaczego warto wprowadzić ten znany od tysięcy lat napar do codziennego menu. Przedstawiamy 7 korzyści, które przynosi picie zielonej herbaty, i wyjaśniamy, jak to możliwe, że tak zbawiennie wpływa na nasz organizm.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Na co pomaga zielona herbata?
  • Jak zielona herbata wpływa na zdrowie?
  • Zielona herbata a odchudzanie – czy pomaga schudnąć?
  • Czy zielona herbata pobudza?

W skrócie

W kulturze chińskiej zielona herbata znana jest od ponad 4 tysięcy lat. W ostatnich latach zdobyła ogromną popularność również w Europie. Prozdrowotne właściwości przygotowywanego z niej naparu stopniowo odkrywali jej smakosze, a obecnie potwierdzają też naukowcy. Wyniki ich badań pokryły się z tym, co już od dawna jest wiadome chińskiej medycynie naturalnej – zielona herbata, dzięki zawartości wielu dobroczynnych składników, korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego i pokarmowego, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia odporność, pamięć i koncentrację, a także wspomaga odchudzanie i poprawia jędrność skóry.

1. Wsparcie serca oraz całego układu krążenia

Zielona herbata to prawdziwa bomba naturalnych składników, które genialnie wpływają na nasze zdrowie. Ich lista jest długa – obejmuje między innymi witaminy (A, B, C, E), garbniki, lipidy, aminokwasy, teinę oraz makroelementy, takie jak fluor, wapń, magnez, żelazo, sód czy fosfor. Spośród tego bogatego zestawu największe znaczenie mają jednak flawonoidy – substancje, które występują w warzywach i owocach powszechnie, ale w zielonej herbacie w dużo większym stężeniu.

Zawarty w naparze z zielonej herbaty flawonoid, galusan epigallokatechiny (EGCG), jest silnym antyoksydantem – nawet 100 razy silniejszym niż witamina C. Skutecznie hamuje zlepianie się płytek krwi, przeciwdziałając zwężaniu się światła naczyń krwionośnych. Dzięki temu nie tylko chroni przed zakrzepami, ale też poprawia przepływ krwi i dotlenienie wszystkich narządów oraz tkanek. To jednak nie wszystko. EGCG obniża również ciśnienie tętnicze, minimalizując ryzyko wystąpienia udaru mózgu, a także zmniejsza stężenie cholesterolu LDL (potocznie zwanego złym), co sprawia, że działa przeciwmiażdżycowo. Brzmi imponująco, prawda? A to dopiero początek!

2. Działanie przeciwnowotworowe

Regularnie picie naparu z zielonej herbaty może stać się także ważną częścią profilaktyki chorób nowotworowych, zwłaszcza raka żołądka, trzustki, jelita grubego, jamy ustnej i skóry. W naszym organizmie nieustannie zachodzą setki procesów – niestety, przez zabójcze tempo życia, złą dietę i zanieczyszczenia środowiska, nie tylko tych dobrych. Zawarte w zielonej herbacie przeciwutleniacze świetnie radzą sobie z neutralizacją nadmiaru wolnych rodników, który przyspiesza starzenie się komórek i, przez wywoływanie zmian w ich funkcjonowaniu, przyczynia się do powstawania nowotworów.

3. Poprawa funkcjonowania układu pokarmowego

Znajdujące się w zielonej herbacie antyoksydanty nie tylko chronią narządy układu pokarmowego przed powstawaniem zmian nowotworowych, ale też wspierają je w codziennej pracy. Dzięki temu, że pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, przyspieszają trawienie. Wypicie filiżanki naparu z zielonej herbaty po obfitym posiłku może zmniejszyć dokuczliwe uczucie ciężkości, a także pomóc w leczeniu zaparć i innych dolegliwości, które zaburzają funkcjonowanie układu trawiennego.

4. Zielona herbata jako pomoc w odchudzaniu

Zielona herbata znana jest ze swoich właściwości odchudzających. Oczywiście – systematyczne raczenie się przygotowanym z niej naparem nie sprawi, że nadprogramowe kilogramy magicznie znikną. Jeśli jednak będzie uzupełnieniem odpowiednio zbilansowanej diety (i regularnych treningów), przyspieszy pojawienie się upragnionych efektów. Wszystko dzięki temu, że zawarte w zielonej herbacie katechiny, między innymi wspomniany już EGCG, ograniczają wchłanianie się tłuszczów z pożywienia, a jednocześnie nasilają ich zużycie przez organizm. Zwiększają także termogenezę, czyli produkcję ciepła, podkręcając metabolizm. Zielona herbata wykazuje też działanie moczopędne. Dzięki temu łatwiej pozbyć się zalegającego w organizmie nadmiaru wody, który często zdarza się podczas stosowania zbyt restrykcyjnych albo ubogich w białko diet odchudzających

5. Wzmocnienie odporności

Picie naparu z zielonej herbaty, przyspieszając przemianę materii, przyczynia się również do zwiększenia odporności. Wraz z nadmiarem wody z organizmu zostają bowiem odprowadzone szkodliwe toksyny, które zaburzają pracę układu immunologicznego. Co więcej, zawarte w herbacie tego typu polifenole zwiększają liczbę limfocytów T, nazywanych pierwszą linią odporności. To właśnie limfocyty T odpowiadają za immunologiczne reakcje organizmu, niszcząc chorobotwórcze przeciwciała.

6. Doping dla mózgu

Dopada Cię zmęczenie i senność? Filiżanka pysznego naparu doda Ci energii! Zielona herbata zawiera teinę, która pobudza równie dobrze, jak kofeina, a dodatkowo dłużej utrzymuje się w organizmie. Likwiduje uczucie „ciężkich powiek” i poprawia koncentrację, ułatwiając proces uczenia się. Aby wydobyć z naparu jego pobudzające właściwości, pamiętaj jednak o właściwym sposobie przygotowania – nie parz suszu dłużej niż 3 minuty, ponieważ po tym czasie z liści wydobywają się garbniki, które neutralizują działanie teiny, sprawiając, że herbata – zamiast pobudzać – relaksuje.

Naukowcy z uniwersytetu w Newcastle oraz z instytutu badań nad uprawami zbóż z Dundee dowiedli, że zawarte w zielonej herbacie polifenole neutralizują działanie składników, które odpowiadają za rozwój choroby Alzhaimera oraz demencji starczej. Włączenie naparu do codziennej diety może się więc okazać skutecznym sposobem na zachowanie pełnej sprawności mózgu, również w podeszłym wieku.

7. Dla urody

Chińczycy często nazywają zieloną herbatę eliksirem młodości. Jej upiększające właściwości chętnie wykorzystują producenci kosmetyków. Zawarte w niej antyoksydanty niwelują działanie wolnych rodników, spowalniając starzenie się skóry – pojawianie się zmarszczek i przebarwień. Liście zielonej herbaty są częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji cery przetłuszczającej się i trądzikowej, ponieważ działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Składniki aktywne, które się w nich znajdują, pomagają usuwać niedoskonałości i wygładzają skórę, dodając jej blasku.

Negatywne właściwości zielonej herbaty

Mimo tak licznych zalet zielona herbata ma również kilka wad. Przede wszystkim – jej składniki mogą wchodzić w niepożądane interakcje z lekami, osłabiając albo potęgując ich działanie, dlatego nie należy popijać nią żadnych medykamentów. Ponieważ zawarte w naparze katechiny utrudniają wchłanianie się żelaza, spożywanie zielonej herbaty może przyczynić się do wystąpienia anemii. Smakosze tego napoju powinni więc włączyć do diety produkty bogate w ten pierwiastek, na przykład chudą wołowinę, wątróbkę, sardynki, buraki czy fasolę. Kontrolowanie właściwego poziomu żelaza w organizmie jest szczególnie ważne w przypadku kobiet, które często borykają się z jego niedoborem ze względu na miesiączkę.

Zielona herbata zawiera jednak jeszcze jeden składnik, który bywa przyczyną różnorakich problemów zdrowotnych – kofeinę. Jeśli pijasz dużo kawy, w codzienny „kofeinowy bilans” musisz wliczyć także ten herbaciany napar. Nadmiar kofeiny może wywoływać bóle głowy, zdenerwowanie, bóle żołądka, nudności czy wymioty.

Nigdy nie pij zielonej herbaty na czczo. Znajdująca się w niej teina podrażnia pusty żołądek i przyczynia się do wzmożonej produkcji soków trawiennych, która jest częstą przyczyną zgagi.

Aby wydobyć z zielonej herbaty najlepsze właściwości, parz ją prawidłowo!

Zielona herbata często uważana jest za trudną w przygotowaniu. To jednak tylko połowa prawdy – owszem, zaparzenie jej prawidłowo wymaga nieco więcej czasu niż parzenie herbaty czarnej, ale wystarczy odrobina wprawy, aby za każdym razem uzyskać idealny napar. Liście zielonej herbaty parzy się w wodzie o temperaturze 75–80°C przez 2–3 minuty. Jeśli zalejesz je wrzątkiem albo pozostawisz w kubku na dłużej niż 5 minut, napar stanie się gorzki i cierpki. W naszym ostatnim wpisie przeczytasz więcej o parzeniu zielonej herbaty.

Do parzenia aromatycznej zielonej herbaty przyda Ci się kubek lub dzbanek z zaparzaczem, który oddzieli liście od naparu. Akcesoria herbaciane znajdziesz na home-sklep.pl. Sprawdź koniecznie – istnieje spore prawdopodobieństwo, że dzięki dodatkom, które upraszczają rytuał parzenia, odkryjesz zupełnie nowy smak swojej ulubionej herbaty!

Źródło zdjęć: unsplash.com