Czy wiesz, że czarna herbata pobudza równie dobrze, co kawa, poprawia trawienie, chroni zęby przed próchnicą i pomaga walczyć z trądzikiem? Nie? Nic dziwnego! Wszędzie mówi się o zbawiennych dla zdrowia właściwościach jej kuzynek – zielonej, czerwonej i białej, a ją samą sprowadza do roli towarzysza śniadań. To błąd. Czarna herbata kryje w sobie wiele dobrego. Jeśli często gości na Twoim stole, spodoba Ci się to, co za moment przeczytasz!
Czego dowiesz się z tego wpisu?
- Jakie składniki zawiera czarna herbata?
- Czy napar z czarnej herbaty pobudza?
- Przed jakimi schorzeniami chroni regularne picie czarnej herbaty?
- W jaki sposób czarna herbata wpływa na kondycję skóry?
W skrócie
Czarna herbata kryje w sobie wiele dobroczynnych właściwości. Zawiera teinę, która ma działanie pobudzające i ułatwiające trawienie, oraz flawonoidy będące antyoksydantami. Dzięki katechinom poprawia też funkcjonowanie serca i układu krążenia. Okłady z esencji herbacianej można stosować na opuchliznę, oparzenia i jako przeciwłupieżową płukankę do włosów.
Co w sobie kryje czarna herbata?
Każda odmiana herbaty, zarówno czarna, jak i zielona, czerwona czy biała, powstaje z liści jednej rośliny – camellia sinensis. Wszystkie zawierają więc te same składniki. W wyniku obróbki niektóre z właściwości poszczególnych gatunków zostają uwydatnione, inne zredukowane. To właśnie dlatego mówi się, że herbata czerwona odchudza, zielona oczyszcza, a biała orzeźwia.
Herbata – każda, również czarna – jest bogata w liczne związki chemiczne i mineralne oraz witaminy. Zawiera między innymi: teinę, polifenole, żelazo, wapń, cynk, magnez, witaminę A, C, D, E, K i witaminy z grupy B. Substancje te wszechstronnie działają na organizm. Szczegóły poniżej!
Czarna herbata zamiast kawy?
Tak! Czarna herbata z powodzeniem może zastąpić kawę. Zawiera teinę, czyli herbaciany odpowiednik kofeiny, i to właśnie ona odpowiada za jej pobudzające właściwości. Działa jednak inaczej niż składniki znajdujące się w „małej czarnej”. Choć przyswaja się wolniej, dłużej pozostaje w organizmie. Pobudzające działanie kawy odczuwa się od razu. Na zastrzyk energii serwowany przez herbatę trzeba trochę poczekać – pobudzenie pojawia się stopniowo, ale za to odczuwalne jest nawet przez kilka godzin.
Teina, podobnie jak kofeina, przyspiesza tętno, poprawiając ukrwienie mózgu. Zwiększa to koncentrację, zdolność zapamiętywania i refleks, a jednocześnie zmniejsza senność. Czeka Cię długi dzień w pracy, pełen nużących zadań, nad którymi można zasnąć na stojąco? Solidny kubek czarnej herbaty może Ci pomóc!
Na lepsze trawienie
Teina ma jeszcze jedną ważną zaletę – podkręca przemianę materii i pobudza układ pokarmowy do wydzielania soków trawiennych. Pita do posiłku czarna herbata ułatwia więc trawienie ciężkostrawnych dań. Może być też pomocą w zatruciach i problemach żołądkowych. Zawiera garbniki, które wiążą toksyny, dzięki czemu przyspieszają ich usuwanie z organizmu, a jednocześnie chronią błonę śluzową jelit przed wnikaniem patogenów. Babcie i mamy miały rację, kiedy na bóle brzucha poiły nas gorzką herbatą.
Czarna herbata jako eliksir młodości i naturalny kosmetyk
Czarna herbata jest źródłem flawonoidów – związków o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Flawonoidy skutecznie rozprawiają się z wolnymi rodnikami, które przyspieszają starzenie się komórek i wywołują zmiany w ich strukturze, przyczyniając się do rozwoju nowotworów.
Czarna herbata ma też właściwości przeciwzapalne. Pomaga utrzymać zdrowie jamy ustnej i przyspiesza gojenie się podrażnień, a dzięki zawartości fluoru zapobiega rozwojowi paradontozy, płytki nazębnej i próchnicy. Z jej dobrodziejstwa można korzystać także zewnętrznie. Okłady z esencji herbacianej przynoszą ulgę przy problemach grzybiczych i owrzodzeniach, zmniejszają opuchliznę (np. pod oczami), łagodzą oparzenia słoneczne, pomagają leczyć trądzik. Płukanki z czarnej herbaty to świetny sposób na wzmocnienie koloru włosów i walkę z łupieżem. Dzięki temu, że czarna herbata przyspiesza krążenie, zbawiennie wpływa na kondycję i jędrność skóry.
Wzmocnienie serca
Pobudzenie układu krążenia do wzmożonej pracy ma znaczenie nie tylko dla urody, ale też dla zdrowia. Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy, a zwłaszcza katechiny, korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca. Zapobiegają uszkodzeniom komórek, które prowadzą do rozwoju skrzepów krwi i miażdżycy, a także rozszerzają naczynia krwionośne, chroniąc przed chorobą niedokrwienną, zatorami i zawałami. Codzienne picie 2–3 filiżanek czarnej herbaty pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i regulować ilość glukozy we krwi (o ile, oczywiście, nie dodaje się do niej cukru!).
Podstawa to odpowiedni sposób parzenia
Jeśli chcesz w pełni cieszyć się smakiem i aromatem czarnej herbaty, musisz odpowiednio ją zaparzyć – tylko wtedy wydobędzie się z niej to, co najlepsze. Ten rodzaj naparu jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy pamiętać o trzech szczegółach.
- Temperatura wody. Czarną herbatę należy parzyć w wodzie o temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza. Łatwo rozpoznać ten moment wrzenia – to tzw. „białe wrzenie”, stadium, w którym ciecz zaczyna bulgotać, a na jej powierzchni pojawia się biała piana.
- Ilość suszu – na standardową filiżankę o pojemności 220 ml przypada 2,5 g suszu, czyli objętość łyżeczki. Jeśli parzysz herbatę w dzbanku, na każdy litr naparu dodaj dodatkową porcję.
- Czas parzenia. W zależności od tego, jaki napar chcesz uzyskać – dodający energii czy relaksujący – czarną herbatę parz 3–4 minuty. Podczas krótkiego parzenia intensywnie wydziela się teina, która ma właściwości pobudzające. Po upływie ok. 3 minut wiąże się jednak z garbnikami i zaczyna działać uspokajająco.
Parzenie czarnej herbaty ułatwią Ci (i umilą!) takie akcesoria, jak kubek albo dzbanek ze specjalnym zaparzaczem. Znajdziesz je na home-sklep.pl – zapraszamy!
Źródło zdjęć: shutterstock.com, unsplash.com