Wilgoć, powietrze, temperatura czy światło słoneczne to czynniki, które negatywnie wpływają na jakość kawy, zmniejszając intensywność jej smaku i aromatu. Trzymanie ziaren w lodówce czy szklanym słoiku, wbrew krążącym mitom, nie jest dobrym pomysłem. Jak zatem przechowywać kawę, by w pełni cieszyć się jej właściwościami? Odpowiedź jest prostsza, niż myślisz!

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • W czym przechowywać kawę?
  • Jak przechowywać kawę, aby zachować jej smak i aromat?
  • Czy kawa się psuje?
  • Co wpływa na utratę jakości kawy?

W skrócie

Kawa to produkt, który – nieodpowiednio przechowywany – szybko traci swoje aromatyczne właściwości. Należy ją więc chronić przed wilgocią, światłem i powietrzem. Trzymana w lodówce natychmiast przenika zapachami żywności, a przesypana do słoika traci wartość pod wpływem promieni słonecznych. Najlepsze warunki zapewnia kawie jej fabryczne opakowanie wyposażone w specjalny wentyl. Umieszczenie go w ceramicznym pojemniku i ustawienie w suchym, ciemnym miejscu, dodatkowo wydłuża jej świeżość. To najlepszy sposób przechowywania kawy.

Sekret dobrej kawy

Wszyscy kawosze i bariści zgodnie twierdzą, że kluczem smacznej, aromatycznej kawy jest zmielenie jej ziaren bezpośrednio przed parzeniem. Warto więc zaopatrzyć się w dobry młynek, zaczerpnąć nieco wiedzy na temat mielenia kawy i znaleźć sklep z wysokiej jakości ziarnami. Równie ważną kwestią jest także sposób ich przechowywania, ponieważ kawa jest podatna na działanie czynników, zmniejszających aromat, za który tak bardzo ją kochasz.

Kawa pełnię swoich właściwości osiąga 3-4 dni po wypaleniu – w tym czasie ziarna powinny „odpocząć”, aby zawarty w nich dwutlenek węgla w pełni się ulotnił. I choć termin ważności do spożycia według większości producentów wynosi 2 lata, najlepiej smakuje ona do 4. tygodnia od wypalenia.




Jak przechowywać kawę? Pojemniki na kawę

Duży przezroczysty słoik z ziarnami kawy to efektowna i stylowa ozdoba kuchennej półki. Szczególnie jeśli stoi w towarzystwie tradycyjnego, ręcznego młynka. Jednak tak przechowywane ziarna są wystawione na działanie promieni słonecznych, przez co szybko tracą swoją wartość. W czym zatem przechowywać kawę? Dużo lepiej sprawdzają się szczelne, ceramiczne pojemniki ustawione w suchym, zacienionym miejscu, z dala od kuchenki i czajnika, które wytwarzają gorącą parę. Wielu kawoszy zaleca pozostawienie kawy w oryginalnym opakowaniu, ponieważ to zmniejsza ryzyko zwietrzenia ziaren.

Jak przechowywać kawę? Może w lodówce?

Krążą legendy, że aby na dłużej zachować właściwości kawy, należy przechowywać ją w lodówce. Temu sposobowi mówimy stanowcze: NIE! Dlaczego? Z dwóch powodów. Po pierwsze – niska temperatura źle działa na zawarte w kawie olejki eteryczne, uwalniające głęboki i wyrazisty aromat, który w dużej mierze wpływa na delektowanie się naparem. Po drugie – jest to produkt, który wyjątkowo łatwo pochłania inne zapachy Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się wonią ziaren kawowca, a nie wędlin, serów czy ryb, unikaj trzymania ich w lodówce.

Oczywiście z tych samych powodów kawę możesz stosować jako naturalny neutralizator nieprzyjemnych zapachów w swojej chłodziarce. W takim wypadku umieść ją w otwartym pojemniczku na półce. Pamiętaj jednak, by ziarna wymieniać co kilka tygodni i nie zaparzać ich.

Najprostsze (i najlepsze) przechowywanie kawy

Kawa, zarówno mielona, jak i w ziarnach, sprzedawana jest w specjalnych opakowaniach, które zapewniają jej najlepsze warunki. Torebki te mają specjalne wentyle, zapobiegające dostawaniu się do środka świeżego powietrza. W razie potrzeby pozwalają zmniejszyć ciśnienie wytworzone wewnątrz opakowania podczas utleniania się z ziaren dwutlenku węgla. Metalizowana paczka chroni też kawę przed wilgocią i promieniami słonecznymi, dzięki czemu dłużej zachowuje swoją świeżość. Zamknięcie torebki klipsem lub zwykłym biurowym spinaczem i schowanie do kuchennej szafki wystarczy, by kawa zachowała pełnię aromatu i smakowała równie dobrze za każdym razem, gdy będziesz miał na nią ochotę. Proste, prawda?

Dla lepszego efektu tak zabezpieczone opakowanie ziarnistej lub mielonej kawy możesz dodatkowo umieścić w szczelnym pojemniku kuchennym.

Dla każdego wielbiciela kawy, otwarcie nowego opakowania to moment, w którym na chwilę czas się zatrzymuje. W całym pomieszczeniu roznosi się intensywny aromat, pobudzający równie mocno, co filiżanka świeżego naparu. Odpowiednie przechowywanie kawy sprawi, że będziesz czuł ten zapach za każdym razem, gdy po nią sięgniesz.

Na home-sklep.pl znajdziesz szczelne ceramiczne pojemniki w pięknych wzorach, które zapewnią kawie optymalne warunki przechowywania, oraz ręczne młynki i kawiarki. Dzięki nim przyrządzisz ją jak zawodowy barista.

Źródło zdjęć: shutterstock.com, pixabay.com.