Filiżanka mocnej czarnej kawy to efekt połączenia dobrej jakości ziaren kawowca, właściwego stopnia ich zmielenia oraz odpowiednio długiego czasu parzenia. Wydobycie z nasion tego, co najlepsze, wymaga wprawy i odrobiny wiedzy. Poznaj sekret dobrze zmielonej kawy i ciesz się jej niezwykłym smakiem już dziś!

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • W czym tkwi sekret dobrej kawy?
  • Jaki młynek do kawy wybrać?
  • Jakie są stopnie zmielenia ziaren kawowca?

W skrócie

Prawidłowe zmielenie ziaren kawy wpływa na intensywność, smak i aromat naparu. Każde urządzenie do jego przygotowywania wymaga odpowiedniej wielkości kawałków ziaren – grubej, średniej, drobnej lub bardzo drobnej. Do ich szybkiego i wygodnego zmielenia służą ręczne lub elektryczne młynki do kawy.

Rodzaj młynka ma znaczenie

Przy wyborze rodzaju młynka do kawy kieruj się przede wszystkim najczęściej stosowanym przez Ciebie sposobem jej parzenia. Każda metoda wymaga bowiem innego stopnia zmielenia ziaren, a nie wszystkie urządzenia pozwalają osiągnąć zamierzony efekt. Zwróć uwagę na ostrza – materiał, z którego są wykonane, powinien być odporny na rdzewienie i uszkodzenia mechaniczne, ponieważ zakup młynka do kawy to inwestycja na lata.

Młynki ręczne

Młynki ręczne działają na zasadzie wolnych obrotów i są napędzane siłą ludzkich rąk. Mielą kawę dosyć grubo, dlatego nie nadają się do przygotowywania naparu w ekspresach ciśnieniowych, które do prawidłowego parzenia potrzebują najdrobniejszego stopnia zmielenia. Mają jednak jedną podstawową przewagę nad ich automatycznymi odpowiednikami – nie nagrzewają ziaren, dzięki czemu kawa nie traci swoich właściwości i zachowuje intensywny aromat.

Proces mielenia wymaga większego wysiłku i nakładu czasu (jedna porcja to około 70 obrotów korbką), ale stwarza pewnego rodzaju klimat, który z pewnością zostanie doceniony przez oddanych wielbicieli kawy, czerpiących radość z jej przygotowywania. Tradycyjne młynki świetnie sprawdzą się również jako dekoracja w stylu retro. Być może nawet znajdziesz taki antyk w czeluściach babcinego strychu. Sprawdź to koniecznie!

Ręczny młynek do kawy

Młynki elektryczne

Młynki automatyczne powstały, by ułatwić i przyspieszyć proces mielenia kawy. Na rynku dostępny jest szeroki wybór tych urządzeń, różniących się mocą, wielkością i stopniem zaawansowania funkcji. Koniecznie wybierz model, w którym możesz ustawić tempo pracy – wolniejsze obroty chronią ziarna przed wysoką temperaturą, dzięki czemu zachowują one swój smak i aromat.

Młynki elektryczne dzielą się na udarowe i żarnowe. Mechanizm tych pierwszych opiera się na pracy obrotowego, dwuramiennego noża, który podczas pracy rozgrzewa kawę i tnie ją na nierówne kawałki, wytwarzając przy tym dużą ilość drobnego pyłu. To zmniejsza jakość naparu i osłabia jego zapach. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się młynki żarnowe – zamontowane w nich żarna ścierają nasiona, zachowując ich bogate walory smakowe. Większość modeli umożliwia regulację stopnia grubości mielonej kawy, a ich obsługa jest wygodna i intuicyjna.


Pamiętaj!

Po każdym mieleniu umyj dokładnie urządzenie. Ziarna kawy zawierają bowiem dużą ilość olejków eterycznych, które w trakcie obróbki pozostawiają na żarnach (lub ostrzach) i ściankach młynka tłusty osad. W trakcie kolejnego użycia kawa pochłania nieprzyjemny zapach pozostawionych olejków, tracąc przy tym swój smak i zapach.

W przypadku młynków ręcznych wystarczy rozkręcić wszystkie elementy i umyć je delikatnie pod bieżącą wodą. Do czyszczenia elektrycznych rozdrabniaczy świetnie sprawdzi się ryż: wsyp jego niewielką ilość i włącz urządzenie na wysokich obrotach, a następnie wysyp zmielone nasiona i ciesz się czystym i suchym młynkiem.

Stopnie zmielenia kawy

Odpowiednio rozdrobniona i zaparzona kawa poprawi Twój nastrój i doda energii na cały dzień. Aby zachwycała swoim smakiem i aromatem, ziarna powinny mieć grubość dostosowaną do metody jej przygotowywania. Brzmi skomplikowanie? W praktyce nie jest to aż takie trudne – musisz tylko pamiętać o kilku ważnych zasadach mielenia kawy. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótką ściągę.

Kawa grubo mielona

Kawa gruboziarnista charakteryzuje się kawałkami ziaren wielkości piasku lub soli morskiej. Przygotowany z nich napar wymaga długiego parzenia, podczas którego powoli uwalniane są olejki eteryczne – nadaje to kawie niezwykle intensywny aromat. Ziarna o niskim zmieleniu możesz wsypać do ekspresów przelewowych oraz dzbanków z praską francuską. Zamontowane w nich filtry i specjalne sitka skutecznie oddzielają fusy od zaparzonej kawy.

Kawa mielona


Kawa średnio mielona

Drobinki średnio zmielonej kawy podobne są kształtem do kryształków cukru. Wymagają nieco krótszego czasu parzenia niż jej gruboziarnista postać, dzięki czemu szybciej wydobędziesz z nich aromatyczną esencję. Średnio rozdrobnione ziarna idealnie nadają się do tradycyjnych kawiarek, ręcznych zaparzaczy ciśnieniowych oraz ekspresów z płaskim filtrem.

Kawa drobno mielona

Drobno zmielona kawa jest delikatna i aksamitna w dotyku. Ledwo wyczuwalne drobinki kawowca pozwolą Ci uzyskać mocny i intensywny ekstrakt. Stosunkowo gładki miał idealnie nadaje się do przygotowywania naparu za pomocą aeropressu lub ekspresu ciśnieniowego, który mimo krótkiego czasu parzenia wydobędzie z ziaren głęboki smak i aromat.

Kawa bardzo drobno mielona

Bardzo drobno mielona kawa przypomina w konsystencji mąkę lub cukier puder. Powstały po obróbce pył wykorzystywany jest najczęściej do parzenia espresso w urządzeniach ciśnieniowych oraz najpopularniejszej w naszym regionie kawy po turecku, gotowanej w specjalnym tygielku. Rozdrobniony miał możesz również wsypać do filiżanki i zalać gorącą wodą – drobinki po zaparzeniu opadną na dno, a Ty będziesz mógł cieszyć się klarownym naparem. Najdrobniejszy stopień zmielenia kawy uzyskasz przy pomocy elektrycznego młynka żarnowego lub lepszej jakości młynka udarowego.


Pamiętaj!

Odpowiednio przechowywane ziarna kawowca potrafią zachować swoje właściwości nawet przez dwa lata. Jeśli zmielisz za dużą ilość kawy, wsyp ją do szczelnego pojemnika i schowaj w suchym, zaciemnionym miejscu, dzięki temu na dłużej zachowa ona swój aromat.

Parzenie kawy

Znajdź swój złoty środek

Opisane wyżej stopnie zmielenia kawy i metody jej parzenia możesz śmiało modyfikować według własnych potrzeb. Nie bój się eksperymentować, szukając odpowiedniej dla siebie intensywności naparu i najlepszego smaku. Dzięki temu poznasz nowe oblicze kawy i docenisz jej aromatyczne właściwości.

Na home-sklep znajdziesz designerskie ręczne młynki do kawy z wygodnym szklanym pojemnikiem oraz przepiękne, eleganckie zestawy filiżanek, w których podasz swoim gościom przygotowany napar w iście królewskim stylu.

Źródło zdjęć: pixabay.com.