Moka, kupres, kafetiera, a nade wszystko makinetka – od włoskich słów macchinetta del caffe, czyli maszynka do kawy. Tyle określeń dla niewielkiego, ale niezwykle praktycznego sprzętu gospodarstwa domowego, jakim jest ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. Jak przyrządzić w nim ten ukochany przez wielu czarny napój, aby cieszyć się pełnią jego aromatu? Wystarczy kilka prostych kroków.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak działa kawiarka?
  • O czym pamiętać, parząc kawę w kawiarce?

W skrócie

Włoska kawiarka działa na zasadzie uproszczonego ekspresu ciśnieniowego, w którym zaparzanie kawy jest możliwe dzięki przeprasowywaniu jej ziaren przez napierającą parę wodną. W ten sposób powstaje gęsta esencja o głębokim smaku. Jeśli jednak narazisz ją na działanie zbyt wysokiej temperatury lub będziesz parzył zbyt długo, zamiast aromatycznego naparu możesz otrzymać cierpki, gorzkawy napój.

Magia kawiarki

Kawiarka w działaniu przypomina niewielki ekspres ciśnieniowy, ale jest od niego… młodsza! Pierwsza maszyna służąca do zaparzania kawy przy pomocy ciśnienia pary wodnej powstała już w XIX wieku – równolegle w Niemczech oraz we Włoszech. Co ciekawe jednak, ekspres w znanej nam dziś formie spopularyzowano dopiero w latach 70. Za to mała kawiarka zawojowała świat niemal natychmiast po wynalezieniu w latach 30. XX wieku przez Alfonso Bialettiego. Stała się symbolem lat 50. Od swojego elektrycznego krewnego różni się mocą – podczas gdy ciśnienie, wytwarzane przez ekspres, oscyluje w granicach 8–9 barów, w kawiarce wynosi ono znacznie mniej, bo 1,5 bara. Mimo to smak i intensywność parzonej w kawiarce kawy są absolutnie niepowtarzalne.

Kawiarka służy do przygotowywania mocnej, esencjonalnej kawy na zwykłej domowej kuchence. To jedna z najbardziej rozpowszechnionych i cenionych metod alternatywnego parzenia. Zasada działania czajniczka jest prosta. Cały proces odbywa się zaledwie w dwóch komorach połączonych lejkiem, a oddzielonych dwoma metalowymi siteczkami. Gdy w dolnej części pod wpływem temperatury woda nagrzewa się i zmienia w parę, przenika przez lejek i pierwsze sitko, w którym znajduje się zmielona kawą, wydobywając z niej aromat. Pod wpływem ciśnienia przeciska go przez drugie pełniące rolę filtra sitko, wędruje dalej w górę, aż skrapla się w stożku górnej komory, wypełniając ją gotowym naparem.

Choć wydaje się, że to nic skomplikowanego, bywa, że przygotowana kawa jest daleka od oczekiwań – gorzka i cierpka albo przeciwnie: bardzo słaba i pozbawiona smaku. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, warto przyjrzeć się procesowi jej parzenia krok po kroku.

Kawa

Pojemność kawiarki zależy od jej rozmiaru, trudno zatem jednoznacznie określić, ile kawy powinieneś wsypać do sitka. Przyjmuje się orientacyjnie, że 1 kopiasta łyżeczka do herbaty wystarczy do zaparzenia mocnego espresso, ale w rzeczywistości najlepiej zaparzać tyle porcji, na ile został przewidziany czajniczek. Ważne jednak, abyś nie dosypywał kawy do samego brzegu – zostaw ok. pół centymetra wolnej przestrzeni (kawiarki mają zwykle zaznaczoną wewnątrz sitka granicę, której nie powinno się przekraczać). Nie tampuj jej też, a tylko delikatnie wyrównaj. Kawa podczas parzenia potrzebuje „odetchnąć”, aby napar mógł bez przeszkód przeniknąć jej aromatem.

Ważna jest również grubość mielenia: ziarna kawy do parzenia w kawiarce powinny być średnio zmielone – drobniej niż do zaparzania przy użyciu papierowych filtrów, jednak grubiej, niż do kawy przyrządzanej w ekspresie. Zbyt drobno zmielona kawa będzie gorzko-kwaśna. Najlepiej kawę do przygotowywania w kawiarce zmielić samodzielnie w domu, ponieważ te na sklepowych półkach mogą okazać się zbyt drobne.

Woda

Podczas parzenia kawy w kawiarce liczy się szybkość. Aby przyspieszyć proces zaparzania i uniknąć przepalania kawy, czyli podgrzewania jej w stanie suchym (co negatywnie wpływa na smak), nalej do dolnego zbiorniczka gorącej wody. Odpowiednia ilość to taka, aby poziom wody nie sięgał wyżej, niż do dolnej krawędzi odpowietrzającego zaworka. Używaj wody filtrowanej, a unikniesz osadzania się kamienia wewnątrz czajniczka.

Kawiarka

Zamontuj lejek z sitkiem na zbiorniczku z wodą, a następnie dokręć górną część kawiarki. Niedokładne nakręcenie spowoduje nieszczelność i może sprawić, że kawa będzie wyciekać na styku. Jeśli w Twojej kawie podczas parzenia zbiera się pył z ziaren, możesz pomóc sobie filtrem z aeropressa. To normalne, że drobinki kawy mogą przedostawać się przez dziurki w sitku, ale ten papierowy krążek, który rozmiarem pasuje do średniej wielkości kawiarki, włożony od spodu górnego siteczka, powinien pomóc je odcedzić.

Parzenie

Postaw kawiarkę na źródle ciepła – większość kawiarek starego typu była przystosowana do podgrzewania przy pomocy kuchenki gazowej, ale dziś dostępne są również kawiarki z grubym, płaskim dnem, odpowiednie na płytę indukcyjną. Odczekaj, aż przez górny stożek zacznie się przedostawać Twoje espresso. Jeśli nalałeś do kawiarki wrzątek, zaparzanie powinno rozpocząć się po około minucie. Gdy kawa zacznie bulgotać, zdejmij ją z palnika. Pamiętaj, żeby nie zostawiać jej na kuchence zbyt długo, ponieważ przypalona będzie gorzka i niesmaczna.



Gotowe? Teraz pozostaje już tylko delektować się wyjątkowym smakiem Twojej kawy. Pij ją tak, jak lubisz – z ceramicznego kubka albo filiżanki, w gronie przyjaciół lub nad ulubioną książką! A jeśli szukasz niepowtarzalnych akcesoriów, które pozwolą Ci nadać swojemu domowi jeszcze bardziej wyjątkowy charakter, zajrzyj na home-sklep.pl i ciesz się każdą chwilą!