Czarna herbata to jeden z najpopularniejszych gorących napojów w Polsce i na świecie. Pijemy ją podczas posiłków, spotkań ze znajomymi czy relaksując się po męczącym dniu. Przygotowując napar wiele osób sięga po zwykłe torebki ekspresowe, lecz prawdziwi koneserzy preferują herbaty liściaste. Zastanawiasz się, jak wydobyć z nich pełnię aromatu? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł!

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Czy czarna i zielona herbata to liście tej samej rośliny?
  • Jak długo parzyć czarną herbatę?
  • Jakie właściwości ma czarna herbata?

W skrócie

Czarna i zielona herbata to liście tej samej rośliny, przetworzone w nieco inny sposób. Pierwsza z nich poddawana jest fermentacji, której zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Czarną herbatę najlepiej przygotowywać w ogrzanym czajniczku, zalewając susz przefiltrowaną wodą w temperaturze około 95 stopni. Parzenie nie powinno trwać więcej niż 5 minut – im dłuższe, tym mniej pobudzający i bardziej goryczkowy napar.

Co to jest czarna herbata?

Napar po zaparzeniu ma żółty, czerwonawy lub brązowy kolor. Czarna herbata to nic innego jak fermentowane i wysuszone w odpowiednim momencie liście zielonej herbaty. Legenda mówi, że wynaleziono ją przypadkiem, gdy ładunek herbaty zamókł i zaczął się “psuć” na statku płynącym do Anglii. Towar był na tyle cenny, że po wysuszeniu postanowiono go sprzedawać, a klienci szybko rozsmakowali się w nowym aromacie.

Obecnie czarną herbatę produkuje się głównie na Sri Lance, w Indiach, Chinach i Kenii, a najpopularniejsze gatunki to assam, cejlon yunnan i darjeeling. Zwyczajowo zbiory dzieli się na cztery kategorie. Najbardziej cenione są pąki i listki zbierane z górnej części krzewu (Pekoe), za nieco mniej wartościowe uznaje się górne listki łamane mechanicznie (Broken Pekoe), a trzecie w kolejności są dolne liście rośliny (Souchong).

Jak powstaje czarna herbata

Jak parzyć czarną herbatę?

Smak czarnej herbaty jest ulotny, więc powinno się ją pić na ciepło. Do parzenia najlepiej wykorzystać ogrzany wcześniej porcelanowy dzbanek. Herbaciane liście warto zalewać przefiltrowaną, pozbawioną minerałów wodą, gdyż pozytywnie wpływa to na jej aromat. Polecamy zapoznać się z wytycznymi producenta odnośnie do czasu parzenia, temperatury wody oraz sugerowanej ilości suszu, gdyż mogą się one różnić w zależności od gatunku. Optymalna temperatura parzenia oscyluje w okolicach 95 stopni Celsjusza i używa się około 1 łyżeczki (2–3 g) suszu na kubek wody. Fusy wyjmuje się po upływie 2–5 minut korzystając z sitka lub specjalnego zaparzacza – duże liście potrzebują nieco więcej czasu, aby się rozwinąć. Na powierzchni odpowiednio przygotowanego naparu pojawia się pianka, a jego goryczka jest praktycznie niewyczuwalna. Dłużej parzona herbata zawiera mniej kofeiny, ale staje się bardziej gorzka.

Dzbanek i kubek do parzenia herbaty

Właściwości czarnej herbaty

Czarna herbata jest ceniona nie tylko za smak, ale również właściwości zdrowotne. Duża zawartość kofeiny sprawia, że napar pobudza i wpływa pozytywnie na pracę mózgu. Picie herbaty obniża ciśnienie, chroni przed rozwojem miażdżycy i wspomaga pracę układu pokarmowego. Długo parzony napar pobudza wydzielanie soków żołądkowych i łagodzi objawy zatrucia, gdyż obecna w nim tanina potrafi wiązać toksyny. Ze względu na dużą ilość wychwytujących wolne rodniki flawonoidów, herbata opóźnia proces starzenia i pozwala dłużej zachować młody wygląd. Zawarty w niej fluor działa przeciwpróchniczo i wpływa pozytywnie na kondycję zębów. Herbatę można stosować również zewnętrznie – jest niezastąpiona przy leczeniu zapalenia spojówek, działa ściągająco, antybakteryjnie i przeciwtrądzikowo, więc idealnie nadaje się do tłustej cery. Torebki herbaty można również włożyć do butów, aby pozbyć się przykrego zapachu.

Szukasz pysznych herbat lubi akcesoriów ich do parzenia? Filiżanki, imbryki, kubki, zaparzacze i wszystko, co potrzebne miłośnikom aromatycznych naparów, znajdziesz na home-sklep.pl.

Źródło zdjęć: home-sklep.pl, unsplash.com