Zasady savoir-vivre’u odnoszą się do wielu aspektów życia i przychodzą nam z pomocą na przykład podczas nakrywania do stołu. Na luźnych spotkaniach ze znajomymi mało kto przejmuje się właściwym rozstawieniem sztućców, talerzy i szklanek, ale zdarzają się wielkie okazje, gdy każdy chce wypaść idealnie. Savoir-vivre to więcej niż dobre maniery, gdyż odpowiednie nakrycie umożliwia wygodne jedzenie i utrzymanie porządku na stole. Jeśli planujesz uroczyste przyjęcie, poniżej znajdziesz podstawowe zasady, które pomogą Ci zapanować nad chaosem i dobrze wypaść w towarzystwie.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak dobrać obrus do zastawy?
  • W jakiej kolejności ułożyć na stole talerze?
  • W którą stronę powinno być skierowane ostrze noża?
  • Gdzie położyć łyżeczkę i widelczyk do deseru?

W skrócie

Zasady savoir vivre’u pomogą Ci utrzymać porządek podczas przyjęcia. Nakrywając do stołu, na samym dole postaw podtalerz. Jeśli takiego nie posiadasz, przejdź od razu do talerza na danie główne, a na nim połóż zakąskowy. Głębokie talerze zawsze przynosi się napełnione zupą, dopiero po zakąskach. Sztućce rozłóż w takiej kolejności, w jakiej będą wykorzystywane – najdalej od talerza powinny znaleźć się te, po które goście sięgną najpierw. Odległość między poszczególnymi nakryciami powinna wynosić minimum 80 cm.

Przygotowanie stołu

Stół najlepiej nakryć dzień przed planowanym przyjęciem, gdy nie jesteś jeszcze zajęta przygotowaniem samych potraw w kuchni. Łatwiej znaleźć wtedy czas, aby spokojnie zadbać o najmniejsze detale. Zacznij od rozłożenia dokładnie wyprasowanego obrusu. Powinien być dopasowany do wielkości stołu, to znaczy równo zwisać z każdej strony, co najmniej 20 cm poza krawędź. W przypadku gładkiej, białej zastawy możesz postawić na wzory, ale do bogato zdobionych talerzy wybierz obrus w jednolitym kolorze. Kolejna ważna kwestia to serwetki. Na co dzień sprawdzą się papierowe, ale na większe okazje wybierz lniane lub adamaszkowe.

Ułożenie talerzy

W przypadku eleganckich przyjęć na samym spodzie stawiamy talerz podkładkowy (tzw. podtalerz), który wyglądem może się różnić od pozostałych naczyń. Nie będzie on służyć do jedzenia, tylko będziesz na nim stawiać pozostałe talerze. Jeśli nie posiadasz specjalnych podtalerzy, zacznij od dużego płaskiego talerza na danie główne, a na nim postaw talerz przekąskowy. Brzeg dolnego talerza powinien się znajdować około 2 cm od krawędzi stołu. Gości należy rozsadzić w równych odległościach tak, aby czuli się komfortowo i mieli wystarczająco dużo miejsca, by wygodnie zjeść. W idealnej sytuacji odstęp pomiędzy nakryciami powinien wynosić minimum 80 cm. Nie kładź jeszcze na stole talerzy głębokich lub bulionówek. Przyniesiesz je razem z zupą, dopiero po uprzątnięciu talerzy na przekąski. Zapomnij również o wazie, która jest dopuszczalna tylko podczas mniej formalnych spotkań.

Nakrywanie do stołu

Rozkładanie sztućców

Zasady savoir vivre’u mówią, że wszystkie sztućce na stole powinny pochodzić z jednego kompletu. Rozkładaj je zawsze w takiej kolejności, w jakiej goście będą z nich korzystać – sztućce do jedzenia pierwszej serwowanej potrawy powinny się znaleźć najdalej od talerza. Widelec połóż po lewej stronie, a nóż (ostrzem w stronę talerza) i łyżkę po prawej. Nad talerzem umieść widelczyk do ciasta, a nad nim małą łyżeczkę do płynnych deserów. Uchwyt widelczyka powinien być skierowany w lewo, a łyżeczki w drugą stronę.

Ułożenie kieliszków i szklanek

Przed rozstawieniem kieliszków i szklanek zastanów się, jakie napoje i trunki będą podawane w trakcie spotkania. Szkło również rozkłada się w kolejności serwowania. Kieliszek na trunek do dania głównego (lub szklankę na wodę) ustaw nad nożem, a kieliszek na napój do przekąsek nieco niżej i bardziej na prawo. Jeśli potrzebny jest trzeci kieliszek, możesz go postawić powyżej pozostałych (tworząc trójkąt) lub po drugiej stronie kieliszka do dania głównego (tworząc linię prostą).

Dekoracja stołu

Wszystkie elementy nakrycia powinny ze sobą współgrać kolorystycznie. Serwetki możesz położyć na talerzu lub po lewej stronie talerzy. Nie kładź ich pod sztućcami, bo jest to zwyczajnie niepraktyczne. Papierowe serwetki najwygodniej składać w trójkąt, a materiałowe pięknie się prezentują zwinięte w rulon i włożone w specjalne obrączki. Do dekoracji stołu możesz wykorzystać kwiaty lub świece, ale pamiętaj, aby ozdoby nie były zbyt wysokie, gdyż utrudnią gościom rozmowę.

Zastawa stołowa

Klucz do udanego przyjęcia

Odpowiednio nakryty stół to sekret udanego przyjęcia, zwłaszcza jeśli odwiedza Cię większa liczba gości. Zasady savoir-vivre’u są pomocne w trudnych sytuacjach, gdyż porządkują i ułatwiają życie. Niewłaściwe ułożenie talerzy, sztućców i kieliszków może spowodować chaos na stole i przeszkodzić gościom w delektowaniu się posiłkiem. Jeśli jednak przydarzy Ci się drobna wpadka, nie załamuj się. Istnieje duża szansa, że nikt jej nawet nie zauważy. W końcu na przyjęcia przychodzimy po to, aby się dobrze bawić, a nie patrzeć na ręce gospodarza.

Wszystko, co potrzebne do nakrycia stołu na wielką okazję znajdziesz na home-sklep.pl.

Źródło zdjęć: home-sklep.pl, pexels.com