Jak i po co parzyć czerwoną herbatę

Czerwona herbata nie należy do najpopularniejszych i najchętniej wypijanych herbat w naszym kraju. A powinna, bo jej właściwości zdrowotne trudno przecenić. Być może za jej niesławą stoi proces przygotowywania suszu – nie polega on bowiem na oksydacji, ale na… fermentacji! Tymczasem to właśnie dzięki niej czerwona herbata przynosi tyle korzyści dla zdrowia.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak czerwona herbata wpływa na Twoje zdrowie?
  • Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę?

W skrócie

Czerwona herbata wspomaga odchudzanie i detoksykację organizmu. Powinno się pić ją po każdym posiłku – ułatwia wówczas trawienie i pomaga pozbyć się uczucia ciężkości. Aby wydobyć jej charakterystyczny aromat i nie utracić cennych właściwości, należy zalewać susz wodą o temperaturze 85–96 stopni Celsjusza i zaparzać za pierwszym razem nie dłużej niż 4 minuty. Za pierwszym razem, ponieważ Pu-Erh można zalewać kilkukrotnie, przy każdym parzeniem wydłużając proces o ok. 30 sekund.



Susz herbaty Pu-Erh trudno pomylić z innym, zwłaszcza ze względu na charakterystyczny ziemisty zapach. Z kolei zaparzona czerwona herbata naprawdę jest… czerwona. Właśnie taki ciemny, głeboki kasztanowy kolor ma przyrządzony z niej napar. Susz do jego przyrządzenia pozyskuje się z liści tej samej rośliny, co herbatę czarną, jednak odmiennie przebiega proces jego obróbki. Aby otrzymać herbatę czerwoną, liście Camelia Sinensis nie podlegają klasycznej oksydacji, ale fermentacji, a następnie wieloletniemu leżakowaniu. To właśnie dzięki dojrzewaniu napar, zwany po chińsku Pu-Erh, ma tak niezwykłe właściwości.

Zdrowotne właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata znacząco różni się od innych gatunków tego szlachetnego napoju. Ma na przykład znacznie mniej teiny i kofeiny, dzięki temu nie upośledza gospodarki magnezowej i żelazowej.

Warto ją pić przede wszystkim po posiłku. Spożyta do kilkunastu minut po sutym obiedzie wspomaga trawienie. Znana jest wręcz ze swoich właściwości odchudzających. Osoby z nadwagą mogą stracić ponoć nawet do 10 kg na miesiąc, nie zmieniając przy tym radykalnie diety! Przy okazji zmniejsza się poziom negatywnego cholesterolu i ryzyko zawału serca. Wszystko to jest zasługą zdolności do spalania tłuszczów – w zachodzącej wówczas w organizmie reakcji dochodzi do związania i wydalenia toksyn, odłożonych w tłuszczach po przekształceniu w nie cukrów. Jednocześnie zwiększają się zasoby energetyczne: nie czujesz się ociężały, masz zatem więcej sił, aby zmieniać na dobre swoje nawyki.

Ze zdolnością do detoksykacji ma wpływ również fakt, że czerwona herbata łagodzi objawy zatrucia alkoholowego. Nie owijając w bawełnę – możesz traktować ją jak środek na kaca. Przy okazji usprawni pracę Twoich szarych komórek, a także… poprawi wygląd skóry i włosów, ochroni zęby przed próchnicą, uspokoi po ciężkim dniu. Jest również bogata w przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe katechiny, więc pijąc ją, możesz mieć pewność, że będziesz żył długo i szczęśliwie.


Jak parzyć czerwoną herbatę?

Na filiżankę czerwonej herbaty wystarczy jedna mała łyżeczka suszu. Nie zalewa się go wrzątkiem, jak ma to miejsce w przypadku herbaty czarnej, ale wodą o nieco niższej temperaturze – dla szlachetnych odmian powinno to być 85–89 stopni, zaś w przypadku suszu gorszej jakości do 96 stopni. Należy też pamiętać o tym, aby nie trzymać suszu w wodzie zbyt długo: wystarczy od 1 do 3 minut. Po tym czasie napar staje się gorzkawy i traci cenne składniki. Za to czerwoną herbatę nie tylko można, ale wręcz powinno się parzyć więcej niż jeden raz. Dwu-, trzy- lub nawet sześciokrotne zaparzanie tej samej porcji suszu za każdym razem daje nieco inny bukiet smakowy. Należy jednak mieć na uwadze, aby każde kolejne parzenie było dłuższe o 30–60 sekund.

Czajnikowy.pl poleca herbatę Pu-Erh przed parzeniem „obudzić”, czyli kilkukrotnie przepłukać gorącą wodą, aby osiągnąć jak najbardziej aromatyczny, szlachetny napar.



Do charakterystycznego smaku czystej czerwonej herbaty trzeba przywyknąć. Alternatywą dla kubków smakowych może być wersja aromatyzowana, na przykład z dodatkiem cytrusów.


Każda herbata – nie tylko czerwona – wymaga wyjątkowej oprawy. Piękne kubki i filiżanki, a także akcesoria, które stworzą szczególną atmosferę w Twoim domu, znajdziesz na home-sklep.pl.