Delikatna porcelana, piękny fajans i kamionkowe beczułki. Ceramika ma wiele twarzy i wykonane z niej naczynia można znaleźć w każdym domu. Jeśli zastanawiasz się, jak dbać o tego typu przedmioty, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Podpowiadamy, jak dbać o ceramiczne naczynia, aby służyły przez długie lata.

Czego dowiesz się z wpisu?

  • Co to jest ceramika?
  • Jak myć porcelanę?
  • Czym różni się porcelana od fajansu?

W skrócie

Ceramika może mieć wiele twarzy, więc sposób pielęgnacji należy dostosować do jej rodzaju. Większość współcześnie produkowanych naczyń można myć w zmywarkach i stosować w mikrofalówkach. Większej troski wymagają przedmioty bogato zdobione lub przekazywane z pokolenia na pokolenie, które lepiej myć ręcznie delikatną szmatką.

Ceramika – co to właściwie jest?

Kubki, miski czy filiżanki ceramiczne to naczynia z gliny, utrwalonej w procesie wypalania. Tego typu wyroby towarzyszą człowiekowi już od czasów prehistorycznych, choć oczywiście w tamtym okresie przyjmowały znacznie prostsze formy. Początki ceramiki artystycznej, pełniącej również funkcje ozdobne, datuje się na starożytność. Pięknie naczynia odnajduje się na terenie Mezopotamii i Egiptu, ale kunszt ten szczególnie rozwinął się w Grecji, gdzie popularne były zdobienia przedstawiające sceny mitologiczne. Istnieją różne rodzaje ceramiki, które różnią się sposobem wypalania, składem surowcowym oraz jakością.

Naczynia ceramiczne

Porcelana

Porcelana to najbardziej ceniony i najdroższy rodzaj ceramiki. Mimo mechanizacji produkcji, najwyższej jakości naczynia cały czas są wytwarzane ręcznie. Materiał ten powstaje z glinki kaolinowej, do której dodaje się skaleń i kwarc w odpowiednio dobranych proporcjach, co pozwala uzyskać śnieżnobiały kolor. Wysokiej jakości porcelana jest cienka i przepuszcza światło, ale należy do bardzo wytrzymałych i odpornych na zarysowania materiałów. Charakteryzuje się również bardzo niską nasiąkliwością, więc szkliwienie naczyń zazwyczaj nie jest konieczne. Obecnie proces ten wykorzystuje się głównie po to, aby zabezpieczyć delikatne zdobienia na powierzchni filiżanek i innych elementów zastawy stołowej.

Większość wytworzonej współcześnie porcelany można myć w zmywarce (o ile producent nie zaleca inaczej). Ręcznie malowane naczynia najbezpieczniej myć jednak ręcznie, delikatną szmatką w niezbyt gorącej wodzie. Szczególnie uważać trzeba na filiżanki zdobione złotem i platyną, których dodatkowo nie wolno wkładać do mikrofalówki. Przekazywana z pokolenia na pokolenie porcelana wymaga jeszcze większej troski – najlepiej myć ją w plastikowej misce i przechowywać przekładając poszczególne naczynia papierowymi ręcznikami, aby uniknąć ubicia delikatnych brzegów.

Serwis obiadowy z porcelany

Fajans

Fajans jest blisko spokrewniony z porcelaną, gdyż powstaje z tych samych surowców. Jest jednak cięższy, nie przepuszcza światła i charakteryzuje się większą nasiąkliwością. Z tego powodu pokrywa się go warstwą szkliwa, która chroni przed wchłanianiem płynów i zarysowaniami. Fajans posiada zasadniczą wadę – ubicie delikatnego szkliwa powoduje, że naczynie zaczyna chłonąć płyny. Właśnie z tego powodu wykonane z niego przedmioty są mniej wartościowe od porcelanowych, mimo że w przypadku szkliwienia na biało, często trzeba się dokładnie przyjrzeć, aby rozróżnić materiał naczynia. Współcześnie produkowane naczynia fajansowe zazwyczaj można myć w zmywarce. Lepiej jednak uważać na te starsze lub bogato zdobione, które należy myć ręcznie, unikając gwałtownych zmian temperatury wody.

Ceramika

Zacznijmy od małego wyjaśnienia: słowo ceramika w szerszym znaczeniu odnosi się wszystkich naczyń wypalanych z gliny, a w węższym – do opisu przedmiotów, które powstały z innej gliny niż kaolinowa. Naczynia ceramiczne (w znaczeniu węższym) są obecnie bardzo często wykorzystywane w kuchni ze względu na swoją trwałość, funkcjonalność, różnorodność zdobień, przystępną cenę i łatwe czyszczenie. Odporność na zmiany temperatur sprawia, że stosuje się je również do produkcji naczyń żaroodpornych. Bardzo popularne są naczynia ceramiczne z kamionki, które charakteryzują się wyjątkową odpornością na nasiąkanie i działanie kwasów. Już nasze babcie stosowały je do kiszenia ogórków czy kapusty, a obecnie są coraz chętniej wykorzystywane w domach i karczmach.

Praktycznie wszystkie naczynia ceramiczne wykonane współcześnie można myć zmywarkach i stosować w mikrofalówkach, chyba że producent zastrzega inaczej, ze względu na delikatne zdobienia. Warto jednak sprawdzić, czy na powierzchni talerza czy kubka nie pojawiły się drobne pęknięcia, które osłabiają szkliwo i umożliwiają wnikanie wody. Warto też uważać na zarysowania i osad z wody, które wpływają negatywnie szczególnie na naczynia do zapiekania.

Kubek ceramiczny

Szukasz pięknych naczyń do swojego domu? Zastawy porcelanowe, kolorowe kubki i inne naczynia z ceramiki znajdziesz na home-sklep.pl.

Źródło zdjęć: home-sklep.pl, unsplash.com