Jeśli kiedykolwiek zdarzyło Ci się gotować wodę na kawę w rondelku, z pewnością wiesz, że czajnik to w kuchni rzecz niezbędna. Jaki jednak wybrać: czajnik elektryczny czy gazowy? Który z nich jest lepszy i wygodniejszy w codziennym użyciu? Oba mają wady i zalety – warto je poznać, aby świadomie dokonać najlepszego wyboru.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jaki czajnik wybrać – elektryczny czy na gaz?
  • Czy czas gotowania wody w czajniku elektrycznym faktycznie jest krótszy?
  • Ile kosztuje zagotowanie wody w czajniku elektrycznym?
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając czajnik?

W skrócie

Wśród zalet czajnika na gaz możemy wymienić dużą pojemność, niską cenę i kompaktowość – nie zajmuje miejsca na blacie, więc lepiej sprawdzi się w niewielkiej kuchni. Model elektryczny wygrywa pod względem czasu potrzebnego do zagotowania wody, a także wygody użycia – to zasługa takich funkcji, jak automatyczne wyłączanie się czy zabezpieczenie przed uruchomieniem bez wody.

Czajnik na gaz

Czajnik – niby drobiazg. Kiedy jednak uświadomisz sobie, ile razy w ciągu dnia go używasz (herbata do śniadania, jedna, druga, a może i trzecia kawa, kolejna herbata…), ten drobiazg zyskuje na znaczeniu. Zastanawiając się, jaki model wybrać, weź zatem pod uwagę swoje przyzwyczajenia. Różnice pomiędzy czajnikiem elektrycznym a gazowym są minimalne, ale w codziennym użytku to właśnie detale przesądzają o wygodzie.

Zacznijmy od zalet czajnika gazowego. Największą z nich jest, nomen omen, duża pojemność – modele na gaz mieszczą zazwyczaj 2–3 litry, a więc niemal o połowę więcej niż ich elektryczne odpowiedniki (ich pojemność to zwykle 1,5–1,7 l). Spory atut stanowi też cena. Solidny, dobrej jakości czajnik gazowy, który posłuży Ci przez lata, kupisz już za ok. 50–60 zł. Na plus możemy zaliczyć również jego kompaktowość – nie zajmuje miejsca na blacie i nie wymaga dostępu do gniazdka, więc świetnie sprawdzi się w niewielkiej kuchni, w której każdy centymetr przestrzeni roboczej jest ważny.

Minusy czajnika na gaz? Zdecydowanie czas gotowania się wody – nawet 3-krotnie dłuższy niż w przypadku modelu elektrycznego. Nie jest to też opcja dla zapominalskich. Zostawiając czajnik na kuchence, trzeba pilnować podgrzewania wody – chyba że nie ma się nic przeciwko dźwiękowi gwizdka.

Czajnik gazowy ze stali nierdzewnej

Czajnik na gaz ze stali nierdzewnej: biały marmur, czarny marmur

Czajnik elektryczny – zalety i wady

Czajnik elektryczny to przede wszystkim wygoda. Już niemal wszystkie modele na rynku wyposażone są w funkcję automatycznego wyłączania po zagotowaniu się wody, więc pod względem prewencji przeciwpożarowej nie trzeba poświęcać mu żadnej uwagi. Zaletą jest też filtr antyosadowy oraz podziałka z miarką, która pozwala odmierzyć idealną porcję wody. Niektóre bardziej zaawansowane czajniki mają jeszcze funkcję regulowania temperatury, programowania godziny włączania się oraz zabezpieczenie przed uruchomieniem bez wlania wody.

Największym atutem czajnika elektrycznego jest oczywiście błyskawiczny czas gotowania się wody – jeśli wiecznie gdzieś się spieszysz, te kilka minut różnicy z pewnością będą mieć dla Ciebie znaczenie. Osobną kwestią są jednak koszty.

Szklany czajnik elektryczny

Szklany czajnik elektryczny: Maestro 1 l, Maestro 1,7 l

Ile kosztuje zagotowanie wody w czajniku elektrycznym?

Jak obliczono, zagotowanie wody w czajniku elektrycznym kosztuje 3–4 grosze, natomiast w tradycyjnym – 1 grosz. Oczywiście na pierwszy rzut oka to żadna oszczędność. Po podliczeniu rocznej eksploatacji suma zaczyna jednak nabierać kształtów. Jeśli założymy, że gotujemy wodę 3 razy dziennie, w skali roku da to koszt ok. 45 zł.

Na co zwrócić uwagę, wybierając czajnik elektryczny?

Jeśli decydujesz się na czajnik elektryczny, zwróć uwagę na jego moc – im większa, tym szybciej woda się zagotuje. Modele o mocy 700W to najczęściej czajniki turystyczne, małe i poręczne, świetnie sprawdzające się w podróży. Czajniki do użytku typowo domowego zazwyczaj charakteryzują się mocą od 2000 do 2400W. W ich przypadku czas zagotowania wody wynosi ok. 3 minut. Czajniki o mocy powyżej 2400W to już sprinterzy – litr wody podgrzeją szybciej, niż Ty zdążysz wsypać herbatę do kubka.

Kolejna kwestia, którą warto wziąć pod uwagę, to materiał, z jakiego wykonano czajnik – a konkretniej jego zewnętrzną obudowę. Modele z tworzywa sztucznego są lekkie i tanie, dlatego nieustannie cieszą się dużą popularnością. W ostatnim czasie zdecydowanie wygrywają jednak czajniki elektryczne szklane i ceramiczne. Są solidne i wytrzymałe, ale przede wszystkim… piękne – doskonale prezentują się na blacie i z marszu stają się ozdobą kuchni.

Zastanawiając się, jaki czajnik elektryczny wybrać, przyjrzyj się również szczegółom: pojemności, długości kabla czy dodatkowym funkcjom takim, jak filtry zatrzymujące zanieczyszczenia, obrotowa podstawka czy zabezpieczenia przed przegrzaniem.

Czajnik gazowy – jaki?

Wybór czajnika na gaz jest znacznie prostszy niż elektrycznego – nie ma tu aż tylu detali, które trzeba brać pod uwagę. Dobry czajnik gazowy powinien być trwały, odporny na uszkodzenia i łatwy w czyszczeniu. Wymagania te spełniają modele wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które są zdecydowanie najpopularniejsze – i słusznie. W trakcie poszukiwań warto jedynie zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonano rączkę. Najlepiej, aby było to nienagrzewające się tworzywo sztuczne.

Ceramiczny czajnik elektryczny

Ceramiczny czajnik elektryczny: w kwiaty, biały

Przygotuj czajnik do pierwszego użycia!

Czajnik wybrany? Niezależnie od tego, czy wyposażenie Twojej kuchni uzupełni model elektryczny czy tradycyjny, musisz przygotować go do pierwszego użycia, aby woda nie miała metalicznego lub plastikowego posmaku. Przetrzyj czajnik od środka miękką szmatką, a następnie napełnij go do połowy i włącz albo umieść na palniku. Może się zdarzyć, że konieczne będzie kilkukrotne wymienienie wody i powtórzenie tej czynności. Jeśli zapach wciąż się utrzymuje, dodaj octu albo kwasku cytrynowego.

Różnice pomiędzy czajnikiem elektrycznym a gazowym są niewielkie. Na korzyść pierwszego z nich przemawia czas potrzebny do zagotowania wody, na korzyść drugiego – to, że nie zajmuje miejsca na kuchennym blacie. Jeśli żadna z tych kwestii nie jest dla Ciebie przeważająca, czynnikiem decydującym może się okazać… design.

Czajnik, choć spełnia przede wszystkim funkcje praktyczne, naprawdę może stać się efektowną ozdobą kuchni. Zajrzyj na home-sklep.pl i przekonaj się o tym na własne oczy – ceramiczny, bajecznie kolorowy model Maestro czy marmurkowy Mondex są tego najlepszym przykładem!

Źródło zdjęć: home-sklep.pl, unsplash.com