Małe niepozorne naczynie, które ma nieskończoną liczbę zastosowań w kuchni. Kokilka, inaczej ramekin, to nieduża miseczka do zapiekania i efektownego podawania potraw. Mieści w sobie porcję w sam raz dla jednej osoby i możesz w niej przygotować niepowtarzalne desery i oryginalne dania na słono. Jeśli kokilki jeszcze nie goszczą w Twojej kuchni, koniecznie przeczytaj nasz artykuł! Już wkrótce odkryjesz, jak trudno się bez nich obyć!
Czego dowiesz się z tego wpisu?
- Co to jest kokilka i do czego służy?
- Jakie apetyczne słodkości i dania na słono można przygotować w kokilce?
- Dlaczego kokilki warto kupować w zestawach?
W skrócie
Kokilka to mała miseczka odporna na zmiany temperatur, która służy do zapiekania, chłodzenia i podawania potraw. Niewielka pojemność sprawia, że idealnie nadaje się do przygotowywania efektownej porcji jedzenia dla jednej osoby. Najsłynniejszy deser przyrządzany w kokilce to creme brulee, ale tego typu miseczka idealnie sprawdza się również w przypadku innych słodkości i dań na słono.
Dlaczego warto kupić zestaw kokilek?
Kokilki, często zwane również ramekinami, to niewielkie żaroodporne miseczki, które znajdą zastosowanie w każdej kuchni. Wykorzystuje się je do zapiekania dań na słono lub deserów, ale sprawdzają się również podczas ich estetycznego podawania, co pozwala zaoszczędzić czas poświęcany na późniejsze sprzątanie i zmywanie.
Niewielka pojemność tego typu naczyń (zazwyczaj 50–250ml) sprawia, że wygodnie przygotowuje się w nich porcje jedzenia dla jednej osoby.
Najczęściej powstają z ceramiki, ale w sklepach znaleźć można również kokilki szklane, silikonowe i metalowe. Materiał, z którego powstają, jest bardzo odporny na działanie temperatury i szok termiczny. Oznacza to, że po wyjęciu z lodówki, można je od razu włożyć do piekarnika. Ze względu na niewielkie rozmiary, kokilki idealnie nadają się do podawania sosów i dipów lub przechowywania resztek w lodówce. Podczas zakupów warto pamiętać, aby kupić od razu cały zestaw. Kokilki nie lubią samotności – na przyjęciu dla kilku osób potrzebna będzie odpowiednia liczba naczyń.
Jakie desery można przyrządzić w kokilce?
Najbardziej znanym, podawanym w kokilce deserem jest chyba crème brulee, czyli waniliowy pudding przykryty chrupiącą skorupką. Do jego przygotowania niezbędne jest naczynie odporne na wyjątkowo wysokie temperatury, gdyż uzyskanie wierzchniej warstwy skarmelizowanego cukru wymaga użycia specjalnego palnika. Inny efektowny deser, do przygotowania którego przydaje się kokilka, to czekoladowy fondant, czyli chrupiące czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem. Aby osiągnąć taki efekt, niezbędne jest naczynie, które równomiernie się nagrzewa i ze wszystkich stron przekazuje ciepło do środka. Kokilki idealnie nadają się również do przyrządzania wszelkiego rodzaju sufletów, mini tart, babeczek czy owoców pod kruszonką. Efektownie prezentują się w nich desery na zimno, takie jak sernik czy pudding.
Dania na słono w kokilce
Jak pisaliśmy wcześniej, kokilki służą nie tylko do przygotowywania słodkich deserów. Można w nich zapiekać dania na słono – zarówno efektowne potrawy podawane podczas spotkań ze znajomymi, jak i szybkie przekąski na śniadanie. Miniaturowe tarty z warzywami lub mięsem, klopsiki czy tymbaliki – kokilki dają nieskończoną liczbę możliwości. Rano można w nich szybko przygotować pieczone jajka z szynką, a na obiad zapiekankę z makaronem lub ziemniakami. W eleganckiej kokilce nawet resztki z lodówki zapieczone z francuskim ciastem wyglądają wyjątkowo apetycznie!
To również może Cię zainteresować:
Akcesoria, które powinien mieć każdy miłośnik domowych wypieków
Szukasz kokilek, naczyń żaroodpornych lub innych akcesoriów kuchennych? Na home-sklep.pl znajdziesz wszystko, co może przydać się do przygotowywania potraw oraz ich efektownego podania na stole. Sprawdź naszą ofertę, bo warto!
Źródło zdjęć: home-sklep.pl, shutterstock.com