• Sypkie

O dobroczynnych właściwościach herbat ziołowych nie trzeba nikogo przekonywać. Dawniej medycyna ludowa opierała się jedynie na naparach z leczniczych roślin znalezionych na polach czy w lasach.

Dziś liście herbat i ziół poddawane są specjalistycznym procesom, które oczyszczają je z wszelkich zbędnych elementów, pozostawiając jedynie susz w czystej postaci. Do sypkich herbat ziołowych dodawane są płatki kwiatów i kawałki owoców dla ciekawszego smaku i aromatu.

Malwa oferuje sypkie herbaty ziołowe pakowane w torebki po 50, 100 lub 200 gram. Na pudełku każdej z nich opisane są szczegółowe instrukcje dotyczące ilości wsypywanego suszu, temperatury wody i długości parzenia poszczególnych naparów.

Aby otrzymać czysty płyn herbaciany, najlepiej zaparzać go za pomocą specjalnych gęstych sitek lub zaparzaczy z drobnymi dziurkami. Wtedy będziemy mieć pewność, że uwalnia się jedynie esencja, a napęczniałe liście zostają w sitku.