Atrakcyjnie nakrycie stołu sprawi, że do wspólnych posiłków będziemy zasiadać chętniej i na dłużej, co przy tak szybkim tempie życia, jakie obecnie wiedziemy, stanowi bezcenną wartość. Rozsądnie skompletowany serwis zrobi nadzwyczajną oprawę dla aromatycznych dań. Jednak idealna zastawa stołowa to znacznie więcej niż zestaw sześciu talerzy głębokich, płytkich i deserowych. Podpowiadamy, jakie naczynia warto mieć na wyposażeniu domu, aby dania rozpieszczały również i nasz wzrok.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Z czego powinna składać się idealna zastawa stołowa?
  • W jakich naczyniach serwować konkretne dania?
  • Dlaczego staranny dobór naczynia do potrawy ma tak wielkie znaczenie?

W skrócie

Na co dzień zdarza nam się zapominać, że sposób serwowania potraw jest nie mniej ważny od ich smaku. Ładnie, ale też praktycznie podane zbudują atmosferę posiłku i ułatwią okazanie szacunku, jakim darzymy naszych współbiesiadników. Warto, by poza standardowym kompletem talerzy i filiżanek, na stole znalazły się podłużne półmiski pod wędlinę czy kotlety i owalne do serwowania ryb. Serwowanie ciast powinno przebiegać z użyciem dedykowanej temu łopatki, a sałat z użyciem przeznaczonych do tego sztućców. Pamiętaj również, że kokilki i bulionetki w wielu przypadkach mogą zastąpić głęboki talerz na zupę.

Jakie elementy serwisu powinna zawierać idealna zastawa stołowa?

Absolutna podstawa w Twoim domu

Raczej nikt nie wyobraża sobie obiadu bez dużego płaskiego i głębokiego talerza. W kuchennych szafkach większość z nas znajduje miejsce także na mniejsze płaskie talerzyki. Prócz tego, że są idealnym towarzystwem dla lekkiego śniadania, doskonale spisują się do nakładania deserów, ciasta czy sałatki.

Aby ciepłe napoje wyśmienicie smakowały, warto podawać je w dedykowanych do tego filiżankach – innych do herbaty, jeszcze innych do espresso. Zaparzone w dzbanku z podgrzewaczem, długo zachowają idealną temperaturę do picia. Jeśli w Twoim domu prym wiedzie kawa ze śmietanką, możesz zaserwować ją w mleczniku zakupionym w komplecie z cukiernicą, dzięki czemu stół będzie prezentował się jeszcze bardziej estetycznie.

A jeśli uwielbiasz celebrować nawet codzienne posiłki, nieodzownym dopełnieniem śniadań i kolacji powinny stać się takie akcesoria, jak maselnica czy kieliszki i talerze ze wgłębieniami na jajka.

Serwis kawowy

Nieoczywiste naczynia do serwowania zup

Niektóre zupy przygotowuje się w kokilkach i nic nie stoi na przeszkodzie, by z nich smakować potrawę – dobry przykład stanowi zapiekana francuska zupa cebulowa. To praktyczne rozwiązanie oszczędza nam mycia dodatkowych talerzy i sprawia, że posiłek prezentuje się jeszcze bardziej wyjątkowo.

Drugim, już nieco popularniejszym, choć wciąż nieoczywistym naczyniem jest bulionówka, która idealnie nadaje się do podawania czystych wywarów, jak i gęstych kremów. Ewentualne dodatki do zupy możesz podać na osobnym talerzyku ustawionym po lewej stronie od naczynia lub po prawej – jeśli decydujesz się zaserwować je wraz z widelczykiem.

Naczynia do serwowania zup

Misy, półmiski, salaterki i patery

Tego typu naczynia występują w różnych formach i umożliwiają biesiadnikom nałożenie na talerz porcji potrawy, która odpowiada ich apetytowi. Ponieważ czasem trudno zdecydować się na konkretny kształt, podpowiadamy, w czym wyeskponować poszczególne dania.

Zgodnie z towarzyskim savoire-vivre na podłużnych półmisach serwuje się pieczenie i wędliny w plastrach oraz kotlety schabowe, a na owalnych – ryby. Mięso w sosie warto serwować na nieco głębszej misie z uchwytami, dzięki czemu palce unikną poparzeń. Salaterki stanowią najlepszą oprawę dla surówek i sałatek. Patery z przegródkami znakomicie sprawdzą się w przypadku przekąsek, a na płaskich lub piętrowych możesz ułożyć ciasto.

Naczynia do serwowania dań

Sztućce na naszych stołach

Sztućce to temat bardziej rozbudowany, niż może się wydawać. Zestaw złożony z noża, widelca, łyżki do zupy i łyżeczki do herbaty to absolutne minimum, niezbędne do serwowania pierwszego i drugiego dania. Aby jednak posiłki wyglądały szykownie i były wygodnie spożywane warto doposażyć się w mały widelec do deserów, łopatkę do ciasta, łyżeczkę do kawy oraz łyżkę i widelec sałatkowy.

Zestaw sztućców

Kompletna zastawa stołowa wpływa na atmosferę posiłku

W kompletowaniu idealnej zastawy stołowej chodzi o coś więcej niż tylko wygodę gości czy domowników i ład wśród potraw na stole. Odpowiednio wyeksponowane dania mogą same w sobie stanowić ozdobę blatu, ale przede wszystkim ułatwiają wyrażenie szacunku wobec towarzyszących nam osób i podkreślenie, jak ważny jest dla nas czas spędzony we wspólnym gronie. I choć zdarza się, że codzienność niekiedy nie pozostawia miejsca na celebrowanie posiłków w towarzystwie rodziny, trzymamy kciuki, że od czasu do czasu uda Wam zebrać się przy stole na pogawędki w nieco bardziej odświętnym klimacie.

Zastawę stołową, która stanie się Twoją ulubioną dekoracją stołu, bez trudu skompletujesz na home-sklep.pl. Życzymy owocnych poszukiwań!

Źródło zdjęć: home-sklep.pl, unsplash.com, pexels.com