Kuchenka indukcyjna posiada wiele zalet: przyspiesza przyrządzanie potraw, pozwala oszczędzać energię i jest łatwa w czyszczeniu. Gotowanie na niej wymaga jednak odpowiednich naczyń, więc warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas zakupu. Zastanawiasz się, jakie garnki do kuchenki indukcyjnej wybrać? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł!

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jakie dno mają garnki do kuchenki indukcyjnej?
  • Z jakich materiałów powstają garnki indukcyjne?
  • Co brać pod uwagę podczas kupowania garnków na indukcję?

W skrócie

Garnki na indukcję mają idealnie proste dno z warstwą o właściwościach ferromagnetycznych, dzięki której są wykrywane przez płytę. Mogą być wykonane z różnych materiałów: stali nierdzewnej, żeliwa, ceramiki, teflonu czy emaliowanej stali. Na dnie garnków indukcyjnych powinien znajdować się znaczek ze zwojnicą.

Jak rozpoznać garnek do indukcji

Garnek do płyty indukcyjnej na pierwszy rzut oka nie wyróżniają się niczym szczególnym, zwłaszcza że można go stosować również na innych rodzajach kuchenek. Najważniejszą jego częścią jest dno. Powinno być idealnie płaskie i dobrze przylegać do płyty, aby ciepło było rozprowadzanie równomiernie po całej powierzchni naczynia. Ważna jest również jego grubość. Dno dobrych garnków na indukcję może mieć nawet siedem warstw, ale najważniejsza z nich jest warstwa ferromagnetyczna. Odpowiada ona za wykrycie garnka przez płytę i można ją rozpoznać po tym, że przyciąga magnes. Najprostszy sposób, aby odróżnić garnki na indukcję, to obejrzenie ich od spodu. Na dnie powinien się znajdować znaczek indukcji, czyli zwojnica, która kształtem przypomina pętelki.

Garnki na indukcję

Garnek Blaumann z marmurową powłoką | Profesjonalny garnek Maestro

Garnki indukcyjne – jaki materiał?

Garnki indukcyjne mogą być wykonane z różnych materiałów i każdy z nich ma wady i zalety. Najpopularniejsze są naczynia ze stali nierdzewnej, które są praktyczne i wytrzymałe. Można je myć w zmywarce, a czasem nawet wykorzystywać do zapiekania. Ich dno jest zbudowane z kilku warstw, z których jedna, aluminiowa lub miedziana, odpowiada za rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni naczynia. Innym ciekawym rozwiązaniem są żeliwne garnki i patelnie na indukcję. Ich cechą charakterystyczną jest wysoka waga oraz doskonałe właściwości przewodzące. Oznacza to, że błyskawicznie się nagrzewają, ale łatwo też się o nie poparzyć. Żeliwne naczynia nie należą do tanich, ale bardzo trudno je uszkodzić. W niektórych rodzinach przekazuje się je z pokolenia na pokolenie.

W dzisiejszych czasach wiele osób decyduje się na teflonowe garnki na indukcję. Jedzenie nie przywiera do ich powierzchni, więc łatwo je myć, ale lekkie zarysowanie powłoki sprawia, że nadają się do wyrzucenia. Podczas gotowania trzeba więc stosować akcesoria wykonane z drewna lub silikonu. Na uszkodzenia powierzchni należy też uważać w przypadku tradycyjnych garnków emaliowanych. Ich zaletą jest stosunkowo niska cena oraz efektowny wygląd, więc wiele osób wykorzystuje je nawet do serwowania potraw. Popularne są również naczynia ceramiczne lub z ceramiczną powłoką. Nie wszystkie mają ferromagnetyczne dno, więc przed zakupem warto się upewnić, że znajduje się na nich znaczek indukcji.

Jak wybrać dobre garnki na indukcje?

Jakie garnki do kuchenki indukcyjnej wybrać? Naczynia powinny być dopasowane kształtem i wielkością do pól grzewczych na płycie, aby uniknąć strat energii. Kolejna ważna kwestia to uchwyty. Najlepiej, żeby były wykonane z materiału, który nie przewodzi ciepła, co pozwoli uniknąć przypadkowych oparzeń. Jeśli planujemy wykorzystywać garnek również do zapiekania, uchwyty nie mogą być wykonane z plastiku. Najlepiej kupować naczynia od razu w zestawie z pokrywkami – dokupienie ich w późniejszym czasie może się okazać kłopotliwe. Jeśli planujemy myć garnki w zmywarce, warto zwrócić uwagę, czy obok znaczka indukcji znajduje się oznaczenie potwierdzające taką możliwość – najczęściej są to dwa talerze obmywane strumieniami wody.

Patelnie na indukcję

Patelnia Cookini z nieprzywierającą powłoką | Patelnia kuta Cookini z nieprzywierającą powłoką

Polecane garnki na indukcję

Home-sklep.pl oferuje duży wybór wysokiej jakości garnków na indukcję. Osobom, które szukają naczyń ze stali nierdzewnej, polecamy produkty marki Maestro, które są dostępne w różnych wielkościach lub zestawach zawierających od 6 do 12 elementów. Seria Maestro Basic to praktyczne naczynia na każdą kieszeń. Z kolei garnki z serii profesjonalnej posiadają bardzo trwałą powłokę, której nie są w stanie uszkodzić nawet metalowe przybory kuchenne. Ciekawym rozwiązaniem są garnki Maestro ze specjalnie wyprofilowaną krawędzią i otworami w pokrywce, które dodatkowo mogą pełnić funkcję cedzaka.

Osoby, które szukają garnków lub patelni na indukcję z powłoką ceramiczną, polecamy produkty Blaumann. Naczynia z serii Granit Diamond są bardzo trwałe i pozwalają zaoszczędzić aż 35% energii podczas gotowania. W zestawie z garnkiem i pokrywką znajdują się również praktyczne, zdejmowane uchwyty z silikonu.

Na home-sklep.pl dostępne są też naczynia marki Cookini. Poza klasycznymi garnkami ze stali nierdzewnej polecamy patelnie na indukcję z nieprzywierającą powłoką Greblon oraz lekkie patelnie żeliwne z trwałą powłoką HoneyComb.

Zdjęcia: home-sklep.pl, unsplash.com