Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki małej czarnej albo aromatycznego cappuccino z puszystą pianką? To tak, jak my! Czy wiesz jednak, jak wybrać dobrą kawę ziarnistą, aby we własnej kuchni poczuć się jak w ulubionej kawiarni? Zgłębiliśmy ten temat, żeby pomóc Ci w wyborze. Sprawdź, jaka kawa ziarnista jest najlepsza i na co zwrócić uwagę podczas zakupów.
Czego dowiesz się z tego wpisu?
- Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?
- Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą?
- Jaka kawa ziarnista do ekspresu będzie najlepsza?
Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą?
Od czego zależy smak kawy? Czy tylko od jej gatunku? Dlaczego kawa jednej marki jest delikatna w smaku i cudownie słodka, a innej ostrzejsza, zostawiająca na języku kwaskowaty posmak?
Nauka o kawie to potężna dziedzina wiedzy, a parzenie idealnego napoju – prawdziwa sztuka. Na przykład perfekcyjne espresso powinno zostać przygotowane z 7 gramów kawy (dokładnie 7, ani grama mniej, ani grama więcej!), w wodzie o temperaturze 88–96°C i pod ciśnieniem 9 barów. Ważna jest także ręka baristy: ziarna muszą być właściwie zmielone, a porcja kawy ubita w portafiltrze z zegarmistrzowskim wyczuciem. A może powinniśmy napisać „baristowskim”?
Na szczęście we własnej kuchni nie musisz się tak gimnastykować, aby móc rozkoszować się esencjonalnym espresso czy najpyszniejszym latte. Kluczowy jest jednak wybór odpowiedniej kawy – dlatego uważamy, że warto poświęcić najbliższe 7 minut, aby przeczytać nasz poradnik.
Na to, czy kawa po zaparzeniu będzie smakować jak z najlepszej kawiarni, czy jak, potocznie mówiąc, najgorsza „lura”, wpływa wiele czynników – od jej rodzaju i atrybutów aż po sposób palenia.
Jaka kawa będzie najlepsza? Rodzaj ziaren
Istnieją 2 główne rodzaje kawy ziarnistej: Arabika i Robusta.
Arabika to najstarszy, a zarazem najbardziej rozpowszechniony gatunek kawy – obejmuje 70% wszystkich upraw na świecie. Pochodzi z Arabii (i stąd nazwa), ale dziś hoduje się ją w wielu miejscach świata: w Afryce równikowej, Brazylii, Kolumbii, Indiach oraz na Jawie.
Ziarna Arabiki mają podłużny kształt z jasnym, falistym „pęknięciem” po środku. Po zaparzeniu dają łagodny napar o pięknym aromacie i bogatych nutach smakowych: kwiatowych, owocowych, kakaowych czy czekoladowych.
Robusta to odmiana kawy uprawiana głównie w azjatyckiej części świata: Indiach, Indonezji czy Wietnamie. Jej ziarna są mniejsze niż ziarna Arabiki, ale zawierają ponad 2 razy więcej kofeiny, więc Robusta zdecydowanie lepiej pobudza. Ma wyrazisty smak z głębokimi nutami goryczy i orzechowym posmakiem.
Rodzaj ziaren to zatem pierwsze kryterium tego, jaka kawa ziarnista jest najlepsza dla Ciebie. Jeśli wolisz delikatniejsze, słodsze nuty, wybierz Arabikę. Jeśli wyraziste i głębokie – Robustę.
Miejsce uprawy ziaren
Na to, jaki smak będzie miała kawa, którą zaparzysz w ulubionej filiżance czy kubku, wpływa szereg czynników – nawet to, w jakich warunkach geograficznych i klimatycznych rosło to konkretne drzewko kawowca. Liczy się wszystko: charakterystyka gleby, wilgotność powietrza, nasłonecznienie, suma opadów, a nawet wysokość nad poziomem morza, na jakiej znajduje się uprawa.
Kupując kawę, koniecznie zapoznaj się z tym, co producent lub dystrybutor zamieścił na jej opakowaniu. Znajdziesz tam wszystkie szczegóły dotyczące uprawy oraz to, w jaki sposób wpływają one na charakterystykę ziaren i smak naparu. Im dokładniej określony region, tym opis będzie bardziej wyczerpujący.
Dla przykładu – arabika Kolumbia Excelso marki Tommy Cafe to kawa pochodząca z regionu Antioqui/Medellin. Charakteryzuje się słodkawym smakiem z wyczuwalną czekoladową nutą, a także cytrusowo-orzechowym aromatem. Kawa Kenia AA tej samej marki ma owocowo-kwiatową nutę, natomiast w kawie Honduras SHB wyczujesz posmak kokosa, karmelu i cytrysów.
Kawa ziarnista Brazylia | Kawa ziarnista Kostaryka
Stopień palenia ziaren
Aby odpowiedzieć na pytanie, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, musimy opowiedzieć jeszcze o procesie wypalania ziaren. To kluczowy etap. Do pieca, rozgrzanego do 250°C, wkłada się zielone, surowe ziarna o ziemistym zapachu, które zawierają zaledwie kilkanaście związków aromatyczno-smakowych. Po wypaleniu uzyskują tych związków aż 700 i stają się tym, co tak kochamy: aromatyczną kawą o delikatnej, naturalnej kwasowości i dużej zawartości kofeiny.
Proces wypalania może trwać kilka lub kilkanaście minut. Mówi się o nim jako o sercu produkcji kawy, ponieważ to od niego zależy jej ostateczny smak i aromat. Wyróżniamy:
- kawy jasno palone – dokładnie oddają nuty smakowe kawy wynikające z miejsca jej pochodzenia i mają największą zawartość kofeiny;
- kawy średnio palone – wyróżniają się zbilansowanym stopniem kwasowości (o kwasowości napiszemy za chwilę) i delikatnie wyczuwalnymi nutami charakterystycznymi dla danej odmiany; to wybór uniwersalny i najlepszy dla początkujących kawoszy;
- kawy ciemno palone to te najdłużej wypalane, co nadaje im gorzkawy, czekoladowy smak. Są niezwykle popularne w Europie i najczęściej wykorzystywane do parzenia espresso.
Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Atrybuty kawy
Główne cechy kawy wyróżnia się także na podstawie smaku i wyglądu przygotowanego naparu. Najważniejszy atrybut to kwasowość. I od razu musimy zaznaczyć, że „kwasowość” nie jest niczym negatywnym. Nie należy mylić jej z kwaśnością! Nie chodzi tutaj o cierpki, kwaśny posmak – on wytwarza się najczęściej w wyniku nieprawidłowego wypalenia, zaparzenia lub przechowywania kawy.
Kwasowość to naturalny atrybut kawy, ściśle powiązany z jej pochodzeniem (na przykład ziarna zebrane z drzew rosnących na glebach wulkanicznych mają wyższą kwasowość) czy stopniem wypalenia. A skąd się bierze? Ziarna kawy to pestki owocu kawowca, więc – dokładnie tak, jak inne owoce – zawierają w sobie kwasowe nuty, kojarzące się ze smakiem pomarańczy, porzeczki zielonego jabłka czy ananasa.
Kawa ziarnista Kolumbia Tommy Cafe
Body kawy
Pod określeniem „body kawy” (inaczej mouthfeel) kryją się wrażenia, które kawa pozostawia na języku. Jego określenie nie jest łatwe, ale spróbuj: weź łyk ulubionej kawy i zastanów się, jakie odczucia za sobą niesie. Czy smak jest głęboki, a konsystencja zawiesista? Jeśli tak – to dobrze. Jeżeli natomiast nie potrafisz określić różnicy pomiędzy wypiciem kawy a wypiciem wody, wówczas body jest płytkie, mało wyraziste.
Crema
Crema to ta delikatna pianka, która tworzy się na powierzchni kawy po zaparzeniu. Powinna mieć jasnobrązową barwę, poprzetykaną ciemnymi plamkami, i jak najdłużej utrzymywać się w filiżance.
Smak i wyważenie
Smak (flavour) i wyważenie (balance) to kolejne cechy kawy, na które od tej pory zaczniesz zwracać uwagę ;) Na smak składa się cała percepcja smakowa: to, czy w łyku rozpoznajesz słodkość, kwasowość, goryczkę, owocowość, orzechowość, posmak czekolady.
Wyważeniem nazywamy natomiast balans pomiędzy tymi różnymi elementami smakowymi. Żaden z nich bowiem nie powinien dominować nad innymi – najlepsza kawa to ta, w której poszczególne smaki tworzą spójną (zachwycającą!) całość. W każdym łyku powinien być wyczuwalny inny z nich.
Gdzie kupić najlepszą kawę ziarnistą? Na home-sklep.pl! Mamy w ofercie kawy od polskiej palarni Tommy Cafe. Koniecznie skosztuj, jak smakuje prawdziwa kawa!