Dobry, profesjonalny ekspres to wydatek rzędu kilkunastu tysięcy złotych, ale na szczęście nie musisz wydawać aż takiego majątku, żeby raczyć się co rano przyzwoitym espresso. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak zaparzyć aromatyczną kawę w zaciszu własnego domu.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak przygotować kawę do parzenia espresso?
  • Jak przygotować ekspres do parzenia espresso?
  • Czy kawę typu espresso można zaparzyć bez ekspresu?

W dużym skrócie

Aromatyczne espresso można zaparzyć, korzystając z domowego ekspresu. Wystarczą dobre chęci i odrobina wiedzy. Najlepiej użyć świeżo palonej, zmielonej chwilę wcześniej kawy oraz przefiltrowanej wody. Bardzo istotny jest również czas parzenia, który nie powinien przekroczyć 30 sekund. Aromatyczną i gęstą kawę typu espresso można również przygotować, wykorzystując kawiarkę.

Wybór i mielenie kawy

Podstawą aromatycznego espresso jest dobrej jakości kawa. Może to być arabika, robusta lub mieszanka obu rodzajów. Jeśli istnieje taka możliwość, warto sięgnąć po kawę świeżo paloną, która pozwoli uzyskać napar o największej głębi smaku. Do drobnego i równego zmielenia ziaren przyda się młynek - najlepiej żarnowy. Zależy nam na osiągnięciu konsystencji grubej mąki. W przypadku tradycyjnego młynka elektrycznego zdarza się, że kawa grzeje się podczas rozdrabiania. W takiej sytuacji warto co jakiś czas przerywać czynność, aby mogła oddać ona ciepło. Zbyt wysoka temperatura może bowiem spowodować utratę smaku jeszcze przed rozpoczęciem parzenia. Nigdy nie przygotowujemy kawy na zapas, gdyż zmielone ziarna bardzo szybko tracą aromat. Parzenie espresso powinno nastąpić w ciągu 10 minut od zakończenia czynności!

Woda

Jakość wody mocno wpływa na końcowy smak i zapach kawy. Najlepiej wykorzystać wodę filtrowaną, gdyż kranówka może zawierać składniki wapienne, które negatywnie wpływają zarówno na sam napar, jak i pracę ekspresu. Oprócz jakości, bardzo ważny jest dobór odpowiedniej ilości. Pojedyncze espresso to 29 - 37 ml wody na 6,5 – 8 g kawy. Przed parzeniem warto sprawdzić, ile kawy mieści się w kolbie ekspresu i jeśli zajdzie taka potrzeba, dopasować ilość cieczy.



Przygotowanie do parzenia w ekspresie

Po wsypaniu zmielonej kawy do kolby ekspresu należy ją lekko ubić. Odstęp od górnej krawędzi powinien wynosić 2-3 mm, tak aby kawa nie dotykała miejsca, z którego wypływa woda. Odrobina przestrzeni w kolbie jest niezbędna dla prawidłowej ekstrakcji. Warto pamiętać o porządnym rozgrzaniu ekspresu – gdy lampka zgaśnie, najlepiej poczekać jeszcze kilkanaście minut. Przed podpięciem kolby przelewamy odrobinę wody przez ekspres, aby go oczyścić z resztek fusów. Można ją na przykład wykorzystać do ogrzania filiżanek, w których podamy kawę.

Przystępujemy do parzenia

Po wykonaniu wszystkich powyższych czynności zakładamy kolbę i przystępujemy do parzenia. Woda powinna przepływać przez kawę cienkim, jednostajnym strumieniem przez 25 – 30 sekund. Jeśli espresso zostało przyrządzone prawidłowe, na jego powierzchni pojawi się ciemna pianka, czyli crema. Może być gładka lub przyjąć formę cętek. Jeśli wypływający z ekspresu strumień nie jest jednolitą strużką, oznacza to, że kawa nie została właściwie zmielona. W przypadku kapania mielenie było zbyt drobne, a wartki strumień oznacza, że kawę zmielono zbyt grubo.

Jeśli nie masz ekspresu

Gęstą kawę o intensywnym smaku, można przygotować, wykorzystując znacznie tańszą od ekspresu kawiarkę. W tym celu najlepiej wykorzystać podgrzaną wcześniej wodę, aby skrócić czas parzenia i otrzymać bardziej aromatyczny napar. Ilość wody może się różnić w zależności od wielkości kawiarki. Dolną część napełniamy do zaznaczonej linii lub poziomu tuż poniżej zaworu. Następnie do sitka wsypujemy taką ilość kawy, aby wypełnić je do samej krawędzi, ale bez ugniatania. Po skręceniu wszystkim trzech elementów stawiamy kawiarkę na palnik ustawiony na małą moc. Przez cały czas obserwujemy wypływający strumień - gdy tylko pojawi się żółtawa piana, przelewamy kawę do filiżanek. Dłuższy kontakt z wysoką temperaturą negatywnie wpływa na smak napoju!



Pamiętaj! Jeśli coś poszło nie tak za pierwszym razem, nie poddawaj się! Metodą prób i błędów każdy może dojść do perfekcji w parzeniu espresso.

Eleganckie filiżanki do podawania espresso, młynek do kawy, kawiarkę i inne akcesoria dla kawoszy znajdziesz na home-sklep.pl.

Zdjęcia: home-sklep.pl, unsplash.com.