Odpowiednia organizacja kuchni to podstawa udanego gotowania. Pomyśl tylko: wszystko masz zawsze pod ręką, niczego nie musisz szukać, a porządek po przygotowaniu obiadu czy kolacji robi się niemal sam. Brzmi jak marzenie, prawda? Sprawdź, jak przechowywać przybory kuchenne i jak poukładać w szafkach, aby kuchnia w końcu stała się przyjazną przestrzenią!

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak przechowywać przybory kuchenne?
  • Jak poukładać w szafkach kuchennych?

W skrócie

Chochelki, łopatki, łyżki do mieszania i inne akcesoria do gotowania można przechowywać w szufladach, na relingach lub w pojemnikach na przybory kuchenne trzymanych na blacie. Kluczem do dobrej organizacji kuchni jest jednak porządek – zanim zaczniesz układać wszystkie przybory, pozbądź się tych, których nie używasz. Nadmiar zbędnych rzeczy sprawia, że trudniej utrzymać ład.

Po pierwsze: zrób porządek w kuchni

Jeśli chcesz osiągnąć perfekcyjną organizację kuchni, po pierwsze musisz w niej posprzątać. „Porządek” to słowo klucz. W funkcjonalnej, dobrze wyposażonej kuchni wystarczy go jednak zrobić raz, a potem tylko od czasu do czasu odświeżać. Kiedy każda rzecz ma swoje miejsce, codzienne sprzątanie po gotowaniu to kwestia odłożenia jej na swoje miejsce.

Na początek – czystki. Musisz pozbyć się przyborów i akcesoriów, których nie używasz. Przy nadmiarze niepotrzebnych rzeczy nie da się zrobić porządku, bo cały ten nadmiar będzie wysypywał się z szuflad i szafek za każdym razem, gdy tylko je otworzysz. Aby ułatwić sobie zadanie, wykorzystaj prostą metodą eliminacji.

Przybory kuchenne

Jak przechowywać przybory kuchenne? Zastanów się, czego potrzebujesz

Po pierwsze pozbądź się tych łopatek, szpatułek czy chochli, które są w jakikolwiek sposób uszkodzone: rdzewieją, obłażą, kruszą się, są połamane albo nadpalone. Po drugie wyrzuć te akcesoria, które nie pasują do pozostałych elementów wyposażenia. Na przykład – jeśli korzystasz z patelni z powłoką teflonową, nie potrzebujesz metalowych szpatułek, które mogłyby uszkodzić teflon. Po trzecie ogranicz liczbę poszczególnych przyborów. Jasne, niektóre z nich, takie jak chochla, łopatka czy łyżka do mieszania, warto mieć w kilku egzemplarzach. Pisząc „kilku”, mamy jednak na myśli 2–3, a nie 8–9.

Jeśli po takich porządkach w szufladzie z przyborami nadal pozostanie sporo rzeczy, skorzystaj z jeszcze jednej metody pozbywania się nadmiaru kuchennego wyposażenia. Umyj wszystkie akcesoria, aby były gotowe do użytku, i umieść w jednym pojemniku albo szufladzie. Za każdym razem, gdy użyjesz któregoś z nich, po umyciu odkładaj go w inne, łatwo dostępne miejsce. Przy kolejnej okazji staraj się korzystać tylko z tych odłożonych przyborów, a dopiero wtedy, gdy czegoś zabraknie, sięgaj po akcesoria z pierwszej grupy. Po ustalonym czasie, najlepiej miesiącu, sprawdź, ile rzeczy ani razu Ci się nie przydało – bez wyrzutów sumienia możesz się ich pozbyć.

Po drugie: znajdź sposób na przechowywanie przyborów kuchennych

Przybory kuchenne, choć mają niewielkie gabaryty, bywają kłopotliwe w przechowywaniu. W czasie gotowania muszą być pod ręką, a że zazwyczaj jest ich dużo, trudno znaleźć na nie jedno odpowiednie miejsce. Opcje są 3:

  • W szufladzie – to najpopularniejszy sposób na przechowywanie przyborów kuchennych. Aby ułatwić sobie utrzymywanie porządku, warto dokupić do szuflady specjalny organizer, który pozwoli posegregować i uporządkować wszystkie akcesoria.
  • W pojemniku na przybory kuchenne stojącym na blacie. Plusem takiego rozwiązania jest to, że akcesoria znajdują się zawsze pod ręką. Minusem – to, że zajmują miejsce na blacie, co może mieć znaczenie w niewielkiej kuchni, gdzie każdy centymetr przestrzeni roboczej jest ważny.
  • Na relingach lub listwach magnetycznych wiszących na ścianie – taki sposób przechowywania przyborów „uwalnia” miejsce na blacie, więc dobrze sprawdzi się w niewielkiej kuchni.

Trzymając akcesoria kuchenne w pojemniku na blacie lub wieszając na relingu, warto jednak pamiętać, że stają się wówczas częścią wystroju kuchni. Powinny więc wizualnie pasować zarówno do siebie, jak i do innych elementów wnętrza. W takim przypadku najlepiej kupować przybory w zestawie lub dobierać je pod kątem jakiegoś klucza stylistycznego, np. koloru czy materiału wykonania.

Na stojaku czy relingu warto też wyeksponować tylko te przybory, z których często się korzysta. Na akcesoriach będzie się zbierał kurz i osady powstałe podczas gotowania, dlatego ich regularne mycie jest bardzo ważne.

Organizacja kuchni

Jak poukładać w szafkach kuchennych?

Dobrze zorganizowana kuchnia to kuchnia, w której każda rzecz umieszczona jest w łatwo dostępnym miejscu. Odpowiednie ułożenie w szafkach produktów spożywczych, garnków czy naczyń ma tutaj spore znaczenie. Nie da się wskazać jednego uniwersalnego przepisu na to, jak poukładać w szafkach kuchennych, bo ile kuchni, tyle rozwiązań. Pomocą może być jednak podzielenie pomieszczenia na 5 stref:

  • gotowania,
  • zapasów spożywczych,
  • przygotowywania posiłków,
  • zmywania,
  • przechowywania naczyń.

Przykładowo, szafka nad zlewem to najlepsze miejsce do przechowywania kubków, filiżanek i zastawy stołowej, bo można je błyskawicznie schować po wyjęciu ze zmywarki czy ocieknięciu na suszarce. Produkty spożywcze warto natomiast umieścić w pobliżu lodówki i strefy przygotowywania posiłków, aby zarówno gotowanie, jak i rozpakowywanie zakupów przebiegało sprawniej.

Podczas porządkowania zawartości szafek dobrze sprawdza się zasada częstotliwości używania. Produkty, po które często sięgasz, umieść z przodu i w zasięgu ręki, tak, aby nie trzeba było się po nie schylać czy wspinać na krzesło. Rzeczy rzadziej używane umieść za nimi, a te wykorzystywane sporadycznie – na najwyższych półkach górnych szafek lub tuż przy ziemi.

Odpowiedź na pytanie, jak przechowywać przybory kuchenne, jest prosta: zawsze pod ręką i w idealnym porządku. Gotowanie w tak dobrze zorganizowanej kuchni stanie się przyjemnością, a sprzątanie przebiegnie szybko i sprawnie. Jeśli do osiągnięcia perfekcji w tej dziedzinie brakuje Ci kilku akcesoriów i przyborów, koniecznie odwiedź home-sklep.pl – pomożemy Ci doposażyć Twoją kuchnię!

Źródło zdjęć: shutterstock.com