Każda pani domu wie, że bez dobrego garnka trudno wprowadzić sztukę kulinarną na wysoki poziom. Przypalone potrawy, metaliczny posmak czy unoszący się w całym mieszkaniu zapach topionego plastiku to tylko niektóre z długiej listy problemów, jakie wywołuje brak odpowiednich naczyń do gotowania. Twoja rodzina zasługuje na coś lepszego: porządne garnki ze stali nierdzewnej.
Czego dowiesz się z tego wpisu?
- Jakie są zalety garnków ze stali nierdzewnej?
- Czy gotowanie w garnkach ze stali nierdzewnej jest zdrowe?
W skrócie
Garnki ze stali nierdzewnej to jeden z najlepszych wyborów, jakich może dokonać miłośnik sztuki kulinarnej. Wytrzymałość i trwałość stali nierdzewnej sprawiają, że garnki takie posłużą przez długie lata. Gotowanie w nich jest zdrowe, a przy tym bardzo wygodne!
Garnki ze stali nierdzewnej – jakość na lata
Stali nierdzewnej można zaufać. Nic z niej nie odpryskuje, nie obtłukuje się, a utrzymanie jej w czystości to rzecz prosta jak dodanie 2 do 2. Garnki ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce bez obaw o zniszczenie ich powierzchni środkami do czyszczenia. Dzięki temu przez długi czas mogą pozostać lśniące i prezentować się na stole elegancko jak nowe. Podawanie w nich potraw to zresztą bardzo praktyczne rozwiązanie, bo garnki ze stali nierdzewnej przez długi czas utrzymują ciepło.
Uniwersalne zastosowanie
Większość naczyń ze stali nierdzewnej może być używana na kuchenkach gazowych, ceramicznych i indukcyjnych. Przy tym ważą one zdecydowanie mniej od naczyń żeliwnych czy garnków emaliowanych, więc co prawda nie wyrobisz sobie muskułów przy gotowaniu, ale z pewnością przełożenie garnka pełnego zupy dla całej rodziny na drugi palnik nie będzie już takie męczące.
Co jeszcze decyduje o przewadze garnków ze stali nierdzewnej? Można po nich bez szkody skrobać choćby i widelcem, a przy zmywaniu śmiało szorować – nawet porysowane nie tracą swoich właściwości.
Zdrowie w cenie
Czas na krótką powtórkę z chemii. Kupując garnki ze stali nierdzewnej, „w gratisie” otrzymujesz bowiem coś nie do przecenienia: bezpieczeństwo. Rzecz w tym, że powierzchnia stali nierdzewnej – czyli inaczej mówiąc nieutleniającej się – jest odporna na działanie roztworów chemicznych. Na przykład… rozpuszczonej w wodzie soli kuchennej. W przeciwieństwie choćby do aluminium, które w kontakcie z substancjami kwaśnymi (a nawet zwykłą wodą!) zmienia skład chemiczny. Długotrwale narażone na wilgoć, naczynia aluminiowe ulegają korozji. Tak więc tanie aluminiowe garnki, choć lekkie i praktyczne, nie dość, że nie posłużą zbyt długo, to jeszcze będą nieustannie zasilać Twoje potrawy szkodliwymi dla zdrowia związkami. Tymczasem duża wytrzymałość na czynniki zewnętrzne i gładkość stali nierdzewnej przedłuża żywotność garnków i ułatwia utrzymanie higieny. Ważne jest także to, że nierdzewność stali jest właściwością nadaną na etapie powstawania stopu. Nie bierze się zatem z pokrycia jej żadną dodatkową powłoką, która mogłaby po pewnym czasie zacząć odpryskiwać, na przykład wprost do pysznego, aksamitnego sosu…
Zestaw garnków Cookini by MONDEX
W ofercie home-sklep znajdziesz komplet garnków ze stali nierdzewnej marki Cookini by MONDEX. W skład kompletu wchodzi 5 garnków z pokrywkami, przeznaczonych na wszystkie rodzaje kuchenek, w tym także na płyty indukcyjne i halogenowe. Zróżnicowane średnice i pojemności (od 2 do 6 litrów) umożliwiają przygotowanie wielu potraw na różne okazje.
Marka MONDEX jest cenionym polskim producentem akcesoriów domowych i elementów wystroju wnętrz. Garnki i patelnie z dedykowanej kuchni linii Cookini tworzone są według niezawodnej szwajcarskiej technologii. To właśnie dzięki niej powstają naczynia najwyższej jakości. W dodatku dostępne w rozsądnym stosunku jakości do ceny.
Daj się przekonać, że w garnki z „nierdzewki” warto zainwestować! Sprawdź też pozostałe produkty w ofercie home-sklep.pl i wspólnie z nami wprowadź swoją kuchnię na wyższy poziom!
Źródło zdjęć: home-sklep.pl, unsplash.com